Uskoro nove tablice i dozvole

1
16

Sjeverni Sandžak – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će uskoro početi izdavanje novih vozačkih i saobraćajnih dozvola i registarskih tablica.

Govoreći na godišnjoj analizi rada ministarstva u Palati Srbija, Dačić je rekao da će jedan od prioriteta biti i omogućavanje efikasnog i brzog ostvarivanja prava građana, prije svega u oblasti upravnih poslova i izdavanja ličnih dokumenata.

“Da se što više onemogući i spriječi maltretiranje građana. Koliko je u našoj moći, sa ograničenim brojem zaposlenih, da se napravi efikasan sistem, da građani brzo i lako mogu da dolaze do ličnih dokumenata. To neće biti lako, prije svega zato što nemamo dovoljno kapaciteta”, rekao je Dačić.

Prvobitno je bilo predviđeno da se nove tablice i dozvole izdaju od jula 2008. godine. Izdavanje je odloženo, a mediji su prenosili da su postojali problemi sa štampanjem saobraćajnih dozvola kao i da su nadležni organi željeli da izbjegnu gužve u isto vrijeme kada je počelo izdavanje biometrijskih pasoša i ličnih karata.

Novi pravilnik predviđa da se postojeće tablice, sa zastavom SRJ odnosno SCG, zamjene u roku od godinu dana, prilikom redovnog produžetka registracije.

Nove tablice biće bele boje, sa plavim poljem na lijevoj strani, na kojoj je ispisana međunarodna oznaka Srbije – SRB.

Na tablici će biti crnim latiničnim slovima ispisana oznaka registarskog područja, potom crveni štit sa bijelim krstom i četiri ocila, ispod kojeg je ćirilicom ispisana oznaka registarskog područja.

Umjesto kombinacije četiri do šest brojeva, kao do sad, registarska oznaka sastojat će se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva srpska latinična slova, kao i slova W, X i Y.

Saobraćajna dozvola biće veličine kreditne kartice – dimenzija 54 sa 86,5 milimetara, sa tekstom na srpskom i na engleskom jeziku, moći će da se automatski očitava i imat će više zaštitnih elemenata.

Novost je registraciona naljepnica, koja će se lijepiti na vjetrobransko staklo prilikom prve i svake sljedeće registracije.

Registarske oznake imat će 59 gradova i opština, što znači da se uvodi 18 novih oznaka.

MUP je prvobitno predvidio, radi “racionalizacije i efikasnijeg rada policije”, 34 područja – ukidanje osam registarskih oznaka koje sada postoje i uvođenje jedne nove. Poslije protesta u nekim mjestima koja je trebalo da ostanu bez “svoje” oznake, propisan je novi pravilnik i sva veća mjesta u Srbiji su dobila svoje tablice.

Kao i do sada u Sandžaku će postojati Novi Pazar (NP) i Priboj (PB), novo područje će biti Prijepolje (PP).

Izvori: Brodarevo.net, SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.