USAID: Početak realizacije regionalnih projekata

0
11

Novi Pazar, Tutin, Sjenica – Održan je prvi sastanak Međuopćinskog foruma koji koji čine Novi Pazar, Tutin i Sjenica pod pokroviteljstvom USAID-a. Prilikom osnivanja foruma dogovoreno je da će ove tri općine zajedno raditi na izradi regionalnih projekata od kojih će svi imati koristi.

„ Donijeli smo odluku o pet velikih projekata koje će USAID pomoći da se realizuju. Radi se o strateški bitnim i važnim projektima u oblasti agro biznisa, oblasti vodosnadbevanja, projekat o upravljanju čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda i projekti vezani za mlade“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović.

Na sastanku je dogovoreno da zaposleni ih ove tri općine pohađaju posebne obuke za pisanje projekata i upravljanje istim, kako bi gradovi stekli uslove da apliciraju za sredstva potrebna u cilju realizacije velikih projekata.

„Iskoristio bih priliku da se zavalim USAID-u, koji je bio i ostaće naš partner, na dosadašnjoj podršci u ime ove tri općine. Zahvaljujem se na dosadašnjoj pomoći koju je američki narod dao Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i cijelom Sandžaku“ zaključio je Mahmutović.

„Prije oko mjesec dana imali smo divnu manifestaciju kojom je otpočeo ovaj naš projekat. Zasukali smo rukave i počeli da radimo konkretne stvari , vodimo konkretne dogovore koji će u narednom periodu imati opipljive rezultate“, rekao je Piter Epštajn direktor programa USAID-a.

Aktivnosti koje će se sprovesti u ovom regionu u narednim mjesecima su samo dio jednog petogodišnjeg projekta Održivog lokalnog razvoja koji finansira USAID sa 22 miliona dolara. Po riječima Epštajna USAID je u prošlosti radio na projektima sa općinama pojedinačno, a međuopćinska ideja nužna je jer problemi u općinama prevazilaze lokalne okvire. Kako se Srbija pomjera i kreće ka članstvu u Evropskoj uniji ove tri općine će morati čvršće da sarađuju oko pripremanja i apliciranja fondovima kroz regionalne projekte.

„Usvojili smo akcioni plan sa nekim vrlo konkretnim projektnim inicijativama i nadam se da ćemo u narednom periodu raditi na definiciji svih projekata“, rekao je Piter Epštajn.

Izvor: Novi Pazar.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.