Urbanizacija Rečana i projekti za Gornje Selo

0
19

Kosovo – Delegacija Demokratske stranke Bošnjaka na čelu sa predsjednikom Rasimom Demirijem juče je posjetila Rečane i razgovarala sa mještanima pojedinih mahala kako bi ih upoznali sa planovima za urbanizaciju ove buduće opštine na Kosovu.

“Uskoro će se raspisati tender za početak građevinskih radova jer su finansijska  sredstva za početak građevinskih radova  već odavno obezbjeđena iz budžeta Kosova. Za početak bi se pokockale ulice u mahalama Ajdini, Srednja Reka, Rudina i Šepovci, ukupne površine od oko 1800 metara kvadratnih. Planira se da radovi počnu otprilike za dvije-tri nedjelje a biće završeni tokom ljetnjih mjeseci. Na taj način bi se počelo sa urbanizacijom Rečana a još mnogo značajni projekata čekaju na realizaciju“, rekao je Rasim Demiri.
Stariji mještana Rečana su delegaciji DSB-a inijeli problem da vikendom u Familijarnom centru medicine nemaju adekvatnu medicinsku pomoć jer nema dežurnih ljekara i medicinskih tehničara pa se hronični bolesnici moraju sami snalaziti i pomoć tražiti u bolnici u Prizrenu. Demiri je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se medicinske usluge u Rečanima poboljšaju i da se u danima vikenda obezbjedi adekvatna pomoć jer je ovaj Familijarni medicinski Centar izuzetno značajan ne samo za mještane Rečana već i za mještane i drugih sela u Župi.
Nakon Rečana delegacija DSB-a je posjetila Gornje Selo koje je svih ovih godina bilo zapostavljeno i vrlo se malo uradilo na poboljšanju uslova života mještana.
U razgovoru sa mještanima iznijeti su prioriteti među kojima je  pokockavanje jedne od glavnih ulica u selu kao i uređenje infrastrukturne mreže počevši od ojačavanja potpornih zidova korita rijeke Bistrice, kao i čišćenje divljih deponija oko rijeke. Mladima je prioritet izgradnja sportskog stadiona. Dogovoreno je da se ovih dana na posebnom sastanku mještani sami dogovore i utvrde prioriteti kako bi se što prije počelo sa realizacijom.
Posjete bošnjačkim sredinama i rad na terenu radi boljeg upoznavanja sa problemima zajednice je ono na šta će se fokusirati DSB u narednom periodu.
“Prioritet su svakako projekti vezani za ovaj naš region a koje smo obezbjedili sa centralnog nivoa, tj. iz centralnog budžeta tako da je došlo vrijeme da se oni realizuju. U razovoru sa mještanima oba sela smo iz prve ruke saznali za njihove probleme i koji su projekti  prioritet. Za Rečane smo već obezbjedili značajna finansijska sredstva za pokockavanje većine glavnih ulica u mnogim mahalama jer ovo mjesto kao buduća naša bošnjačka opština svakako to zaslužuje. Mještani Gornjeg Sela su malo podjeljeni oko prioritetnih projekata. Omladina je zainteresirana za izgradnju sportskog terena dok su oni stariji mještani insistiraju na pokockavanje jedne od glavnih ulica u selu. Tako da smo im ostavili vremena da se dogovore sa kojim bi se projektom najprije počela realizacija. Odgovor očekujemo do kraja ove nedjelje“, rekao je Demiri.
On ističe da je iz centralnog budžeta obezbjeđeno 20 hiljada eura za najprioritetnije projekte koji se moraju realizirati tokom ljetnjih mjeseci a da i dalje rade na obezbjeđivanju sredstava gdje bi se radilo i na drugim projektima koji nisu bili predviđeni u ovom periodu.
“U narednom periodu planiramo posjetiti i ostala bošnjačka sela u regionu Župe, Gornjeg i Donjeg Ljubinja, Mušnikovo i  Manastiricu. U Manastirici smo uspjeli pokockati jednu od glavnih ulica gdje je projekat bio u visini od 25 hiljada eura a radimo i na obezbjeđivanju sredstava za izgradnju dvorišta osnovne škole. Tenderi će biti raspisani za par nedjelja te će se znati koja će građevinska firma izvoditi radove i vjerujem da će se do  jeseni  mnogo toga uraditi na poboljšanju životnih uslova Bošnjaka u regionu Prizrena“, istakao je Rasim Demiri.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.