URA, Demos i SDP: Premijer se ruga muci Bjelopoljaca

0
3

URA, Demos i SDP: Premijer se ruga muci Bjelopoljaca

Bijelo Polje – U Koordinacionom odboru, lokalnom kontrolnom tijelu tri partije (URA, DEMOS, SDP), iskazuju veliku zabrinutost stanjem lokalnih finansija i sveukupnim nivoom razvoja opštine Bijelo Polje.

“Ako se zna da je Bijelo Polje najzaduženija opština u Crnoj Gori (srazmjerno visini lokalnog Budžeta) i da je privredna aktivnost na minimalnom nivou, bajkovito djeluje izjava premijera Đukanovića data prilikom posljednje posjete našem gradu u kojoj kaže da Bijelo Polje treba biti pokazni primjer dobrog razvoja za sve u sjevernom regionu države. Ovakva izjava premijera može biti rezultat neznanja ili loše namjere. Suštinski ona predstavlja ruganje mukama i siromaštvu Bjelopoljaca, bez obzira da li je u pitanju kreacija premijera ili je izjavu formirao na osnovu informacija, a zapravo dezinformacija, dobijenih od lokalnih čelnika, što je realnija opcija. Da su mu izvor informacija bili građani grada pod Obrovom, mogao bi čuti nepodijeljeno mišljenje da se grad nalazi u nikad goroj situaciji. Lokalne finasije su neodržive (izvorni prihodi u budžetu su manji od 30%), stopa nezaposlenosti je mnogo iznad državnog prosjeka (više od 27%), prosječna zarada je skoro najmanja u Crnoj Gori, kapitalne investicije čine 14 % budžeta što je manje nego u bilo kojoj drugoj opštini, demografska kretanja imaju negativan karakter, a Bijelo Polje je postalo grad koji živi od socijale”, kazali su u zajedničkom saopštenju predsjednik odbora URA u Bijelom Polju Hajrudin Bucan, predsjednik odbora Demosa u Bijelom Polju dr Nikola Raosavljević i predsjednik odbora SDP-a u Bijelom Polju Tufik Bojadžić

Oni su saopštili da je mnogo razloga za brigu pa je umjesto šminkanja stvarnosti premijer morao imati i znati prave informacije.

“Na bazi tih informacija, umjesto pohvala, čelnici opštine Bijelo Polje su morali dobiti oštre kritike, bez obzira na apsolutnu partijsku poslušnost DPS-u, jer su rezultati njihove višegodisnje vladavine po građane Bijelog Polja katastrofalni. Sanacioni plan za prevazilaženje finansijskih teškoća opštine kroz reprogram poreskog duga, već je maksimalno ugrožen i neodrživ, jer se tekuće obaveze ne servisiraju redovno. Kašnjenje u isplati zarada zaposlenima u lokalnoj administraciji je veće nego ikad ranije”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da posmatrajući kalendarsku 2016. godinu nije isplaćena nijedna plata za ovu godinu, a žiro račun opštine je najčešće u blokadi, zbog izvršenja sudskih presuda, donesenih po tužbama dobavljača i kreditora.

@Pozivamo one koje je premijer pohvalio, da javnim učine podatak o iznosu dugovanja opštine na dan 30.06.2016., kao i da objasne njegovo porijeklo. Neshvatljivo je da su godinama unazad svi budžeti ostvarivani u vrijednostima od 94%-106 %, a da su dugovi iz godine u godinu rasli. Ukoliko to ne budu htjeli ili smjeli učiniti, biće jasno da postoji nešto što žele sakriti od građana i javnosti, odnosno da žele sakriti nečiju neodgovornost. Bez obzira na to da li će ili neće ove podatke učiniti javnim, zbog sveg činjenja i nečinjenja lokalne vlasti na potezu treba biti tužilaštvo. Vjerujemo da će u tom slučaju u skorije vrijeme “sporazum” sa tužilaštvom praviti još neko iz državnog kao i lokalnog vrha vladajuće partije iz Bijelog Polja. Jasno je da je upravljanje gradom aktuelno rukovodstvo svelo na aktivnosti kojima se zadovoljavaju njihovi partijski i lični i interesi, bez obaveze da se građanima bude servis, a zaposlenima odgovoran poslodavac. Da bi Bijelo Polje bilo primjer razvoja i da se njegovim razvojem ne bi obmanjivala javnost i manipulisalo njome neophodno je što prije promijeniti lošu i neodgovornu vlast”, zaključeno je u saopštenju.

(Cdm)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.