Upućena rezolucija o obavezi zaštite Bošnjaka u RS

0
8

BIH – Rezolucija o obavezi zaštite Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva od progona u Republici Srpskoj, naziv je dokumenta koji je rezultat dvodnevnog Seminara o prevenciji genocida održanog u aprilu u Čikagu, a koji je proslijeđen američkom Odboru za prevenciju zločina, Kancelariji američkog državnog sekretara, Kancelariji visokog predstavnika u BiH te američkom ambasadoru u BiH.

Rezolucijom se izražava zabrinutost što su u Republici Srpskoj Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo postali predmet progona i psihološkog zastrašivanja i diskriminacije te se ukazuje na odgovornost međunarodne zajednice da ih zaštiti kroz sve odgovarajuće diplomatske, političke i pravne načine.

U ovom dokumentu, koji je Feni dostavljen iz Bosansko američkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI), dalje se navodi kako se moraju preduzeti sve potrebne mjere da bi se kaznile vlasti u RS za “smišljeni progon i diskriminaciju Bošnjaka i drugih ne-Srba s namjerom da se dalje osiguraju ciljevi agresije iz 1992 – 1995.”

U Rezoluciji se ocjenjuje kako trenutno političko i administrativno rukovodstvo Republike Srpske i dalje nastavlja s psihološkim zastrašivanjima kojima je cilj sprječavanje Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva u ostvarivanju osnovnog ljudskog prava – prava na povratak svojim domovima.

Navodi se između ostalog i da su aktivisti Građanske koalicije “Prvi mart”, koji kroz svoju inicijativu traže da se omogući izbjeglicama i interno raseljenim osobama izlazak na glasanje u svojim prijeratnim prebivališta u Republici Srpskoj, “suočeni sa stalnim izazovima i maltretiranjem od vlasti i medija u RS”.

U dokumentu se iznosi i kako se spomenuta djela psihološkog zastrašivanja mogu identifikovati kao progon i druga nečovječna djela, odnosno kao zločini protiv čovječnosti na temelju međunarodnog prava.

Jedan od potpisnika ove rezolucije je dr. Dejvid Petigru, ugledni profesor filozofije na Southern Connecticut državnom fakultetu, član Komiteta za usmjeravanje studija o genocidu na Jejl univerzitetu i međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Drugi potpisnici Rezolucije su, Sanja Drnovšek-Seferović, predsjednica Bosansko američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI), Selena Seferović, direktorica Bosanske biblioteke Čikago (BLC), Mesud Kulauzović, predsjednik Bosansko američke kulturne asocijacije (BAKA), Muriz Mešić, direktor Bosanskog Islamskog kulturnog centra Čikago (BICC) profesor Senadin Lavić, predsjednik, Bošnjačke kulturne zajednice “Preporod”, Sarajevo, Haris Alibašić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA).

Potpisnici su i Ajla Delkić, izvršni direktor Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBH), profesor Emir Ramić, predsjednik Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC), profesor Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Satko Mujagić iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Hariz Halilović, viši predavač za društveno-kulturnu antropologiju, Kancelarija pro-vicekancelara na Monash University, Australija.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.