Upriličena Svečana akademija povodom ispraćaja 507. generacije Medrese Gazi Isa-beg

0
370

U prepunoj sportskoj dvorani Pendik upriličena je Svečana akademija povodom ispraćaja 507. generacije najstarije škole u Sandžaku medrese Gazi Isa-beg.

Svečanoj akadekiji prisustvovali su predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik akademik dr. Muamer Zukorlić, izaslanik reisu-l-uleme Seid ef. Eminović, muftija preševski Fikret ef. Lemani, pomoćnik direktora u Upravi za saradnju sa vjerskim zajednicama, direktori, rukovodioci, članovi Islamske zajednice, profesori medrese, Islamskog Fakulteta, Internacionalnog Univerziteta, profesori srednjih škola kao i roditelji maturanata.

Nakon što su razredni starešine predstavili svoje maturante, u formi učeničke riječi prisutnima su se obratili maturanti Kadira Kadrić i Mujo Bećirović

Priznanje direktora medrese dobili su Aiša Mekić, Emina Suljović i Almir Preljević.

Nakon uručivanja diploma, prisutnima se obratio direktor Medrese ističući da kvalitetno obrazovanje mora biti naša dužnost.

“Danas svjedočimo plodovima medrese, za nekoliko dana i Internacionalnog univerzieta a potom i Islamskog fakulteta. Sve ove naše ustanove kao i Medresa imaju cilj, njihov cilj jeste da sačuvaju našu porodicu, nadasve majku, isto tako da nadoknade ono što su nažalost naše škole izgubile a to je kvalitet, ali isto tako da se u njima nadmećemo, da poštujemo, da nam one iznjedre naše prvake, naše uleme koje ćemo poštovati i slijediti. Ovo troje jesu temelj, sa ovo troje se napreduje ali isto tako ukoliko se ne obrati pažnja i propada. Naša porodica je naš emanet, kvalitetno obrazovanje mora biti naša dužnost, ali isto tako i postovanje i uvažavanje naših uglednika, naše uleme je nešto bez čega ne možemo naprijed. Ja sam ovoj generaciji bio profesor, roditelj i direktor, sve ovo troje vas tjeraju da se prema njima ophodite kao prema svojoj djeci. Covjek se raduje kada mu dijete stasava, kada mu dijete raste a posebo kada postane zdrav, kompletan čovjek. Ja se nadam da su ova naša djeca, ovi naši cvjetovi koji su pred nama a kojih je 73 iz ove generacije, tokom svog školovanja uspjeli naučiti kako da budu dobri ljudi, ali isto tako da savladaju znanja i vještine kako bi ovom narodu bilo bolje.” Istakao direktor Rešad ef. Plojović.

Priznanje za uzorne roditelji ove godine pripalo je Ibrahimu i Džemili Murić.

Prisutnima se obratio i pomoćnik direktora u Upravi za saradnju sa vjerskim zajednicama poručio maturantima da trebaju biti ponosni.

“Zamoljen sam od strane direktora dr. Milete Radivojevića koji danas nije mogao biti sa nama, da vam prenesem srdačne pozdrave. Prošle nedjelje uprava Medrese na čelu sa direktorom dr. Rešadom ef. Plojovićem, učenicima i učenicama medrese posjetiti Skupštinu Srbije i nakon te posjete mogu vam kazati da su učenici medrese obrazovani, mladi ljudi i najbolji učenici na ovom prostoru, to su zapravo učenici medrese, najbolji među nama. Prije nepune dvije godine kada sam imenovan na ovu poziciju krenuli smo sa nagomilanim problemima koje je Islamska zajednica imala u saradnji sa državnim organima, uspjeli smo da uspostavimo saradnju uz napore akademika Zukorlića, muftije Dudića, direktora medrese i svih vas.
Mi kao predstavnici bošnjačkog naroda ćemo se uvijek zalagati za temeljna prava koja su nam ustavom zagarantovana zajedno sa državnim sekretarom Zaimom Redžepovićem i sa muftijom Zukorlićem. 21. vijek je vijek znanja, nema kvalitetnog znanja bez kvalitetnog obrazovanja, zato danas država se mora po uzoru na Islamsku zajednicu dozvati pameti da što više uloži u obrazovanje. Dragi učenici, danas proslavljamo završetak vašeg školovanja, budite ponosni zato što ste bili učenici medrese, ona vam je dala najbolji temelj u vašem životu.“ istakao dr. Ferid Bulić.

Izaslanik reisul-l-uleme Seid ef. Eminovic prenio je čestitke i selame od reisul-l-uleme Huseina ef. Kavazovića ističući da je i on sam svedok šta za maturante znači ovaj trenutak.

“Svi mi koji smo stasavali u medresema, koji smo jeli medresantski hljeb, koji smo se grijali medresantskim znanjem znamo šta predstavlja ovaj trenutak za sve maturante, za sve roditelje i možemo kazati za sve članove našeg društva. Čestitke pored islamske zajednice treba da se upute i svima vama koji ste danas sa maturantima, koji isjećate ljupotu blagodati i vrijednost ovog trenutka i spremni ste da zajedno sa nama osjetite i dijelite ove mubarek trenutke. Dolazeći ovdje iskreno sam obradovan kada smo pored kiša, pored i ne tako zahvalnih puteva došli do novog pazara u kojem sunce sija. ljepše od sunca bilo je lice, srce ovih mladića i djevojaka koje danas imamo pred sobom.
Naš uvaženi direktor je spomenuo da je ovo vrijeme beharanja, vrijeme sadnje, vrijeme kada svi mi nastojimo da od sebe plod stavimo na najpogonije tlo. mi jesmo oni koji priželjkujemo da budemo svjedoci onoga što nam dragi Allah na određeni način priziva, da budemo oni koji će biti lijepe riječi, lijepa djela, lijepe stabljike čije će korjene biti duboko u tlu u kome rastemo. Zaista ova medresa ima duboko tlo, 5 i više stoljeća čini je najstarijom odgojno-obrazovnom ustanovom IZ u BiH.“

Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić naglasio da je dan kada se promovišu maturanti medrese u Novom Pazaru poseban dan kako za novi Pazar tako i za Sandžak, Srbiju i Crnu goru odakle dolaze učenici medrese.

“Upravo sam došao sa FIS-a gdje sam imao priliku da studenti polažu ispod iz predmeta Episteemologija, jedno od pitanja koje je bilo vrlo često jeste kakvo je razumijevanja znanja o islamu? Tačan odgovor je bio, znanje je odgovornost. Zapravo na ovoj vrijednosti je nastalo cjelokupno znanje o Islamu, na temelju ove vrijednosti je prije 500 i više godine osnovana Medresa koja nas evo danas časti 507. generacijom.
Zapravo ova vrijednost čini islamsko znanje i u konkretnom slučaju zanje koje se zahvata iz islamksih institucija a bajraktar tih institucija jeste medresa. Učiti i naučiti je bio prvi Kur’anski imperativ ali kada musliman stekne ogromno znanje postaje alim. Onog trenutka kada naučite jedan harf, jednu dovu, jedan ajet, jedan hadis, vi postajete odgovorni za to znanje. To je ono što medresu čini posebnim, to je ono što je zapravo učinilo Islamske škole a prije svega Medresu takvom da predstavljaju stub opstanka svega onoga što vas čini muslimanima.
Zato kroz svo ovo vrijeme, ono ranije i ovo od 90 pa na ovamo, kada god smo imali prilike promovisati maturante medrese svi ste bili svjedoci ka o danas da je to bio poseban događaj. Dan kada se promovišu maturanti medrese u Novom Pazaru je poseban dan za Novi Pazar, poseban dan za Sandžak ali poseban dan za širi prostor uključujući i države Srbiju i Crnu Goru odakle dolaze naši učenici i njihovi roditelji, ali isto tako radost i za našu maticu Bosnu i Hercegovinu.“

Predsjednik Mesihata uručio je nagrade najboljim maturantima Amini Ljajic, Maidi Halilovic i Kapidžić Ammaru nakon čega se obratio prisutnima ističući da je ova medresa najbolje od svih medresa.

“Sve su medrese fine i dobre ali ova napa medresa je najbolja. Ova medresa je dala nešto posebno, zato su ovo najbolji momci i djevojke i svih preko hiljadu onih koji su završili našu medresu, jer rade u nenormalno teškim uslovima i okolnostima. Ova ovakva medresa dala je i svoja odjeljenja u Rožajama, i u Preševu, zajedno sa bražom Albancima, školuje posebne momke i djevojke. Ova medresa kao nijedna druga dala je dr. Jahju Fehratovića, dala je dr. Bulića, direktora medrese, dekana FIS-a, sandžačkog muftiju, 90 posto profesora Islamskog fakulteta, medrese i imama, ova medresa je dala, zato je ona posebno i zato je ona ponosna, ali je i ova zajednica kako čusmo koja je dugo imala omču oko sebe dala i čovjeka dr. Muamera Zukorića, zato iz godine u godinu, iz svečanosti u svečanost, on i slični njemu dolaze i žele da budu dio ovog ambijenta. Omča oko vrata je bilo i bice sve dok je vijeka i svijeta, i bilo je i biće onih koji zbunjuju ljudi, ali dok je takvih i dok je ovako stabilne zajednice, i naših obrazovnih insitucija, ovaj narod se ne da zbunjivati. Zato draga braćo i sestre kada govorite o medresi, recite svakome da ima jedna medresa i da je to poseban dragulj Islamske zajednice, a da postoje oni koji zbunjuju narod i da postoji nešto što bi htjeli da kažu da je medresa, to su ti okovi i omče koje bi htjeli da nam stave na vrat i da nam oni diktiraju kakve će nam medrese biti, kako će nam islamski fakultet izgledati, kakvi će nam muslimani biti, kakvi će nam muftije i ahmedije izgledati. Ova medresa i ovi ljudi, političari, svršenici ove medrese nisu se dali pokoriti i ako Bog da, zajedno sa našim vjernicima a ova medresa je najviše na budžetu običnog našeg muslimana.“

Najboljim učenicima Amini Plojović i Muju Bećirović će biti dodijeljena nagrada reisul-l-uleme na maturalnom danu u Sarajevu.

Kao što i dolikuje medresi Gazi Isa-beg program je završen dovom koju je proučio muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.