21. April 2018
prvaci
Upis u prvi razred osnovne škole počinje u ponedeljak, 23. aprila.

-Napominjemo da od ove godine važi teritorijalni princip, što znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja/ulice. Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu, saopšteno je iz Ministarstva.

Procedura upisa se realizuje kao i prethodnih godina, u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.

Iz Ministarstva napominju da će, usled početka primjene teritorijalnog principa, jedan dio roditelja/staratelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu.

-Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti oni roditelji/staratelji koji do sad nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja)  Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta. Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji/staratelji koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne, objašnjavaju.

Ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nisu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

Ističu da se djetetu može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles