UNICEF distribuira zimsku odjeću i obuću za djecu migrante

0
0

adasevci prihvatni centar jpg

Uoči predstojeće zime, UNICEF je započeo distribuciju 475 paketa zimske odeće i obuće za decu izbeglice i migrante starosti do 12 godina, koji borave u izbegličkim i prihvatnim centrima u Srbiji.

Svaki od paketa sadrži pantalone, jakne, termo donji veš, majice, zimske čarape, čizme, šalove, kape i rukavice za jedno dete, saopštila je beogradska kancelarija UNICEF-a.

Prve pakete podelila je direktorka UNICEF-a Ređina De Dominićis (Regina De Dominicis) u prihvatno-tranzitnim centrima Adaševci i Principovac.

Do 8. novembra, paketi će stići i u ostale centre – Sombor, Kikindu, Suboticu, Banju Koviljaču, Bogovađu, Krnjaču, Sjenicu, Tutin, Bujanovac, Vranje, Bosilegrad i Pirot.

“Zima je pred vratima, a mnoga deca u izbegličkim i prihvatnim centrima nisu adekvatno obučena”, kaže De Dominićis i dodaje:

“UNICEF sa partnerima kontinuirano radi na smanjenju rizika za decu izbeglice i migrante. Osim nabavke odeće i obuće prikladne za vremenske prilike, obezbedili smo da svako dete iz izbegličke populacije ima adekvatan prostor za igru i učenje u ranim godinama i dobije psihosocijalnu podršku, da se školuje dok boravi na teritoriji Republike Srbije, da majke sa bebama imaju prostor gde mogu da se odmore i doje svoje bebe u privatnosti, da deca bez pratnje ili koja su razdvojena od porodica dobiju odgovarajuću zaštitu”.

Isporuka paketa za zimu se sprovodi sa partnerskim organizacijama i u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije.

“Saradnja sa UNICEF-om dugi niz godina je jako dobra. UNICEF pruža pravovremenu i preciznu pomoć za najugroženiji deo izbegličke i migrantske populacije u Srbiji – decu i njihove porodice. Baš kao što je i ova podela zimske obuće i odeće koja je stigla u pravo vreme”, rekao je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.