Unapređenje integriteta edukacijom carinskih službenika

0
8

Unapređenje integriteta edukacijom carinskih službenika

Bijelo Polje – U Bijelom Polju i Kotoru održana je obuka za 36 carinskih službenika, u cilju podizanja svijesti o značaju borbe protiv korupcije.

To je, kako je saopšteno iz Uprave carina, treći ciklus obuka za carinske službenike, koje su predviđene Planom specifične obuke usmjerenim na poštovanje principa integriteta, etike i borbe protiv korupcije.

Obuka za carinske službenike, koji su prema opisu poslova posebno izloženi prijetnji od korupcije, održana je u Carinarnici Kotor prošle sedmice, a u Bijelom Polju u ponedjeljak.

„Polazeći od pojma korupcije, vrste i indikatora, metoda identifikovanja, procjene rizika od korupcije i njenih negativnih posljedica, kao i načina prijavljivanja, istaknut je značaj principa integriteta i antikoruptivnih mehanizama koje realizuje Uprava carina“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, naglašena je snažna opredijeljenost Uprave carina da sprovede mjere u pravcu otkrivanja i suzbijanja korupcije, uz podsjećanje da su protiv određenog broja carinskih službenika u toku krivični postupci zbog sumnji da su počinili koruptivna krivična djela.

„Istaknuta je uloga Etičkog odbora i Povjerenika za etiku, kao preventivnih mehanizama u jačanju ugleda i integriteta carinske službe, praćenjem primjene Etičkog kodeksa, predstavljena svrha Etičkog kodeksa i etičkih smjernica, etičkih standarda i pravila ponašanja“, navode iz Uprave carina.

Kroz konkretne primjere iz prakse, dodaje se, razmatrane su etičke dileme i principi etičkog ponašanja.

„Učesnicima je prezentirana Riziko mapa pojedinačnih radnih mjesta koja je izrađena u sklopu inoviranog Plana integriteta, kao i mjere za smanjenje rizika koje su definisane Planom, a sve u cilju upoznavanja službenika sa rizicima i prijetnjama od korupcije kojima su izložena radna mjesta“, kaže se u saopštenju Uprave carina.

Učesnici su evaluacijom ocijenili obuku kao pozitivan doprinos proširivanju znanja o korupciji, kao negativnoj pojavi, upoznavanju sa preventivnim i konkretnim mjerama u borbi protiv ove pojave i neophodnosti ličnog i profesionalnog angažovanja u borbi protiv korupcije.

„U cilju podizanja nivoa javne svijesti o problemu korupcije i ohrabrivanja što većeg broja građana da prijave korupciju nadležnim organima, u okviru obuke PJ Carinarnicama Kotor i Bijelo Polje su distribuirani i promotivni flajeri „Ni centa za mito“, koje je izradila Uprava za antikorupcijsku inicijativu“, kaže se u saopštenju.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.