Umjetnička djela kao emotivne senzacije

0

Novi Pazar – Vidovdanska izložba novovaroških slikara svake godine iznjedri nekog novog talentovanog likovnog stvaraoca.

Jedna od darovitih mladih slikarki koja se svojim osobenim likovnim izrazom izdvojila na nedavnoj smotri ovdašnji slikara je Dragana Jelić, od jeseni učenica završne godine Gimnazije „Pivo Karamatijević“. Iako ima samo 18 godina, naša mlada sugrađanka u svojim umjetničkim ostvarenjima pokazuje zavidan nivo likovne zrelosti, a poklonici slikarstva je prepoznaju po autentičnosti. Dragana, ipak, još uvjek traga za svojim izrazom, ugledajući se na likovni rukopis slavnih umjetnika.

– Uzor u slikarstvu mi je Salvador Dali, a pravac nadrealizam. To, ipak, ne znači da sam opterećena stilovima, a ni tehnikama, jednostavno uživam da se igram bojama i da svaki put nanovo bijelom platnu udahnem život. Najveći izazov su mi pejzaži, a tehnike ulje na platnu i grafika, kaže Dragana. Njen prvi kontakt sa platnom započinje pokušajem kristalizacije trenutnog osećaja, koji potom mlada slikarka razgrađuje i razotkriva. Draganine slike su odraz trenutnog raspoloženja i stanja duha u kome se nalazi.

– Slikanje je najbolji način mog izražavanja, a slikarstvo velika ljubav i hobi. Njime se bavim iz ličnog zadovoljstva, a ako se moja djela dopadnu i drugima, utoliko bolje, ističe ova talentovana Novovarošanka koja se slikarstvom bavi još od nižih razreda osnovne škole, a intenzivno posljednjih nekoliko godina. Iz njenog malog, kućnog ateljea svjetlost dana su ugledale brojne grafike i ulja na platnu, a kada je ova tehnika u pitanju , naročito je ponosna na sliku koju je autorka nazvala „Svitanje“, nastalu 2009.

Svoj likovni talenat Dragana pokušava da pretoči u neku drugačiju kategoriju slika, u kojima će, ipak, da dominira emocija.

– Slike Dragane Jelić predstavljaju specifičnu osećajnost, njena dela su snažna i ekspresivna, sa pojačanim utiskom svetla. Nesumnjivo su odraz mladosti i talenta, sa snažnom gestom i intezivnim bojama. Dragana svoje motive uvodi u čiste emotivne senzacije, kaže o Draganinom likovnom stvaralaštvu Stanko Nikačević, akademski slikar iz Nove Varoši, predsjednik likovnog kluba „Zlatarska paleta“ čiji je Dragana aktivni član, kao i redovni učesnik kolektivnih izložbi koje ovo udruženje, svakog Vidovdana, priređuje u galerijskom prostoru ovdašnjeg Doma kulture. Mlada autorka je za svoje plodonosno umjetničko stvaralaštvo više puta nagrađivana. Već u četvrtom razredu osnovne škole okitila se priznanjem časopisa „Vitez“, a dvije godine kasnije dobitnica je i nagrade na konkursu koji tradicionalno raspisuje Elektroprivreda Srbije na temu „Nikola Tesla – bajka o struji“. Školske 2008/2009. osvojila je prvo mjesto za likovni rad na konkursu Vazduhoplovnog saveza Srbije, i to u konkurenciji više stotina mladih autora sa područja čitave Republike.

– U budućnosti planiram i samostalnu izložbu i to u svom rodnom gradu, ali mi je, ipak, trenutna preokupacija školovanje. Nameravam da se profesionalno oprobam u oblasti arhitekture ili dizajna enterijera, ali će slikanje svakako biti moj najomiljeniji hobi, kaže Dragana, koja je, inače, odlična učenica i veoma uspješna karatiskinja.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.