Umjesto osude nagrada

2
16

Sandžak – Sramna presuda Višeg suda u Podgorici ne može ni jednog humanistu ostaviti ravnodušnim. U maju 1992. iz crnogorskog primorja 200 bosanskih izbjeglica je vraćeno na ratište i likvidirano po kratkom postupku. Sud je, suprotno svoj argumentaciji, počinioce ovog zločina oslobodio.

Ne samo da su porodice oštećenih ogorčene na sramnu oslobađajuću presudu bivših policajaca i načelnika SUP-a za zločine protiv čovječnosti, deportaciju Bošnjaka, izbjeglica, koji su iz okupirane BiH maja 1992. zatražili zaštitu kod prijatelja i srodnika na crnogorskom primorju. Sud je, kao i u slučajevima Bukovica, Štrpci i Kaluđerski laz, oslobodio počinioce zločina (navodno) zbog nedostatka dokaza, To se može smatrati pravnim paradoksom nad paradoksima.

Oslobođeni zločinci

Viši sud u Podgorici

Viši sud u Podgorici oslobodio je Milorada Šljivančanina, Branka Bujiča, Božidara Stojevića, Sretena Glendžu, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Radoja Radunovića, Miroslava Markovića i Duška Bakrača (koji je bio u bjekstvu).
Oko 200 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su sa porodicama stekli izbjeglički status (po međunarodnom pravu) u primorskim gradovima Crne Gore, aktualna vlast ove zemlje je, preko policijske službe, preko noći, kako je i svjedočio bivši predsjednik Bulatović, pohapsila i bez ikakvog procesuiranja deportirala Karadžićevim i Miloševićevim bojovnicima, tj. direktno na egzekuciju. Na taj način je crnogorska vlast direktno pomagala agresora na BiH, kako je i predsjednik Bulatović izjvio: „To je bila državna strategija!“ a da ga za takvu izjavu niko nije optužio.

Da paradoks bude veći, nakon 19 godina oklijevanja i odugovlačenja procesa, samo da se zločini nad civilima zataškaju i zločinci oslobode odgovornosti, sramno Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici je, u duhu genocidnog Njegoševog Gorskog vijenca, oslobodilo odgovornosti bivše policajce i načelnike. A o nalogodavcima zločina protiv čovječnosti ni riječi. Nalogodavci su tadašnji predsjednik Bulatovića i premijer Đukanović.
Šta će reći Evropski komesar

Da čuđenje veće ne može biti, Štefan File, evropski komesar za proširenje, ne obazire se na ove prioritete zvaničnika crnogorske države. Pitamo se, kakva je to Evropska misija Štefana Filea, ako se ovim činom, kao i oslobođenjem zločinaca za smrt Bošnjaka u Bukovici, otvoreno podržava crnogorski fašizam. Svojom šutnjom ovaj visoki evropski zvaničnik se očigledno pridružuje akterima zločina, pogotovo što im, na naše veliko iznenađenje, otvara vrata predajom papira „kandidata“, prema EU.

Preko 20 godina na vlasti - zločinac i demokrata - Milo Đukanović

Nedovoljno je reći da izražavamo duboku zabrinutost za dalji opstanak bošnjačkog naroda u Crnoj gori, zbog permanentnih pritisaka, zataškivanja zločina, oslobađanja zločinaca, sa tendencijom pokrštavanja i drugih vrsta pritisaka koji su se nedavno odvijali u toku popisa stanovništva 1-15. 2011., kada su mnogi popisivači iskrivljeno popisivali Bošnjake kao Crnogorce koji govore crnogorskim jezikom, što je još jedan od oblika prozetelizma kao krivičnog djela, nasilnog mijenjanja nacionalne pripadnosti.

U Crnoj Gori se stvari odvijaju po starom modelu, a ova zemlja želi zakoračiti u evropsko društvo naroda. Zacijelo, to je jedina zemlja u Evropi u kojoj se zločini protiv čovječnosti nagrađuju i zločinci proglašavaju herojima. Dokaz tome su stavovi političkog suda Crne Gore. Stoga, postavljamo otvoreno pitanje Evropskoj Zajednici i evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu: Da li su to Fileove evropske smjernice, kakva Crna Gora treba biti?! Najzad, prema svemu što se događa, život Bošnjaka u Crnoj Gori, prije i nakon suđenja za Bukovicu, za slučaj deportacije izbjeglica, za slučaj stradanja civila u Kaluđerskom lazu i za brojne druge slučajeve koji ovim tekstom nesu obuhvaćeni, život Bošnjaka u Crnoj Gori je daleko ispod statusa pasa lutalica. Za povredu psa na ulici neko može i odgovarati u Crnoj Gori, ali za ubistvo Bošnjaka može biti samo nagrađen. Takav je apsurdan tretman i status Bošnjaka, kao nezaštićenog naroda u Crnoj Gori, gdje se zločini protiv čovječnosti nagrađuju. To je zato što se u Crnoj Gori nije podrobnije istražio genocid nad Bošnjacima koji bi se kao takav prezentirao domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Autor: prof. dr. Šefket Krcić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. 92 se trotura vrsila nad tutincima i na pester , a to su cinili policajci po naredjenju bivseg komandanta policije dragana prekica, avda pepica, faruka kosute , i policije iz srbije. i ovi gore pomenuti bosnjaci su svi u sdp .

  0

  0
  • Reci ti meni Džudžane šta je tvoj maloumni ljider u narodu poznat kao izdajnik učinio za proteklih 20 godina kada su u pitanju premlaćivani ljudi koji su većinom i premlaćivani baš zbog tvog ljidera.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.