“Uloga univerziteta u izgradnji mira”

0
3

Novi Pazar – Danas, 17. aprila 2012. godine, u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, osmim predavanjem na teme: “Odnosi i uslovi za sukob na globalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini“, „Vojni sukobi, kako unutar tako i između država“ i “Nestašica resursa, tip režima, multietničnost i ekonomski razvoj”,  nastavljeno je sa realizacijom projekta „Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira”.

Gore navedeno predavanje održao je prof. dr Predrag Ilić, vanredni profesor Deparmana za pravne nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Cilj ovog predavanja je upoznavanje studenata sa pojmom, vrstama i funkcijama društvenih sukoba, sa uzrocima koji dovode do sukoba na globalnom, regionalnom i loklanom nivou, kao i sa odnosom između nestašica resursa, tipa režima, multetničnosti i ekonomskog razvoja i pojave sukoba na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Studenti su najpre upoznati sa pojmom i vrstama društvenih sukoba. Naime, profesor Ilić je studentima predočio podelu društvenih sukoba uopšte na: primarne i sekundarne, vidljive i latentne, pomirljive i nepomirljive, nasilne i nenasilne, interne i spoljne, realistične i nerealistične i druge. Nakon toga profesor je studente upoznao sa podelom unutrašnjih sukoba na klasne, nacionalne, verske, rasne, regionalne, profesionalne i međugeneracijske, kao i sa podelom spoljnih (međunarodnih) sukoba na: lokalne međunarodne sukobe, regionalne međunarodne sukobe, univerzalne međunarodne sukobi i globalne (transnacionalne) sukobe.

Posebnu pažnju profesor Ilić posvetio je najznačajnijim konfliktnim teorijama u okviru čega je studentima izložio osnovne stavove ključnih teoretičara iz reda klasičnih teorija o društvenim sukobima, poput Makijavelija, Hobsa, Marksa i Vebera, kao i sa osnovnim shvatanjima predstavnika savremenih konfliktnih teorija poput Darednorfa, Kozera i Kolinsa. Takođe, profesor Ilić je upoznao studente sa uslovima i odnosima koji dovode do sukoba na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou, nakon čega im je predočio osnovna saznanja o vojnim sukobima na unutardržavnom i međudržavnom planu, sa posebnim osvrtom na regionalne i lokalne sukobe na Balkanu. U okviru ovog dela predavanja studenti su najpre imali prilike da steknu osnovna zanja o pojmu i oblicima vojnih sukoba unutar država (oružana pobuna, ustanak, državni udar, puč, revlucija, kontrarevolucija i građanski rat), o uzrocima građanskih ratova (klasnim, nacionalnim, verskim, rasnim i ideološkim), kao i o toku i posledicama građanskih ratova. Zatim, studenti su upoznati sa pojmom i vrstama međudržavnih ratova, kao i pravnim i političkim posledicama istih. U drugom delu izlaganja profesor Ilić je studentima predstavio osnovne mehanizme za rešavanje međunarodnih sporova mirnim putem.

Na kraju predavanja profesor je naročitu pažnju posvetio odnosu između nestašica resursa, tipa režima i multietičnosti i ekonomskog razvoja i društvenih sukoba, ističući u prvi plan uticaj nejednake raspodele resursa na svetskom planu, neravnopravanog razvoja pojedinih delova sveta, nestašice određenih resursa i zavisnosti država od svetskog tržišta na pojavu sukoba na međunarodnom planu. Takođe, zadnji deo izlaganja profesor je posvetio odnosu između tipa režima i sukoba na unutrašnjem planu ističući da na unutrašnjem planu nedemokratski režimi potiskuju društvene sukobe i reskiraju njihovo naglo i eksteremno izbijanje, dok demokratski režimi pokušavaju da ih institucionalizuju i neutrališu.

Izvor: Uninp.Edu.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.