Ulog za dve elektrane na Limu 140 miliona evra

0
7

Prijepolje – Sa željom da Srbija dobije postrojenja kojim će znatno povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, do prošle godine smo u projekat investirali nešto manje od 10 miliona evra, a vrednost novih ugovora, potpisanih u 2011. godini, iznosi 2, 4 miliona evra, izjavio je na tom savetovanju Milan Ćušić, zamjenik direktora REV d.o.o.

REV d.o.o. posluje u oblasti energetike i fokusirana je na razvoj obnovljivih izvora energije, a najvažniji projekat je gradnja hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2 na reci Lim. To je najveća privatna investicija u proizvodnji čiste energije, vrijedna čak 140 miliona evra. Ukupna instalisana snaga dvije elektrane trebalo bi da bude 58,4 megavata – 26 za Brodarevo 1 i 32,4 za Brodarevo 2, dok je predviđena godišnja proizvodnja 230 gigavat sati, što je dovoljno za snabdevanje 60.000 domaćinstava.

– Naš cilj je da budemo pouzdani partneri lokalne zajednice, da kompleksnim projektima donesemo prosperitet toj sredini i da dobrobit osete i investitor i lokalna zajednica čije resurse koristimo. Na poslovima gradnje dvije hidroelektrane biće angažovano oko 1.200 ljudi, rekao je Milan Ćušić.

Od pratećih projekata, prema ugovoru sa Energoprojekt Hidroinženjeringom, izrada studije izvodljivosti i idejnog projekta treba da se završi do septembra 2011, dok izrada projekta izmiještanja djela magistralnog puta M21 ka Crnoj Gori treba da se okonča u julu 2011. Potpisan je i ugovor o izradi Hidrauličkog modela za HE Brodarevo 1 i 2 sa Brodarskim Institutom Zagreb, sa rokom za završetak u junu 2011, a završetak istražnih radova koji su ugovoreni predviđen je za period maj – jun 2011.

Dvije lokalne kancelarije

Reservoir Capital Corporation je kompanija sa aktivnostima u oblasti rudarstva i energetike, čije sjedište se nalazi u Vankuveru (Kanada) i kao veoma profitabilna firma kotira se na berzama u Torontu, Berlinu i Frankfurtu. Ova kompanija, u Srbiji je aktivna od 2002. godine i u svom vlasništvu posjeduje kompanije Renewable Energy Ventures (REV d.o.o.) i Southern European Exploration (SEE) d.o.o. Otvorene su dvije lokalne kancelarije – jedna u Prijepolju i Info centar u Brodarevu sa šestoro zaposlenih, a projektanti u kompaniji vodeći su stručnjaci u oblasti hidroinženjeringa.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.