13. Juli 2019

Sveobuhvatni i pouzdani statistički podaci o broju samohranih roditelja u Srbiji ne postoje. Iako se ne vodi tačna evidencija procenjuje se da u Srbiji živi više od 300 hiljada samohranih roditelja, od čega je oko 116 hiljada onih čija su deca mlađa od 18 godina. Oko 80 odsto od ovog broja su samohrane majke od kojih većina živi na ivici siromaštva, jer trećina samohranih roditelja ima mesečna primanja manja od 10 hiljada dinara po članu porodice.Forum žena Prijepolja organizovao je uličnu akciju kako bi se problemi samohranih roditelja učinili vidljivijim i kako bi se skrenula pažnja javnosti na prepreke sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Najčešći problemi sa kojima se samohrani roditelji u Srbiji susreću po mišljenju naših sugrađana i sugrađanki su nezaposlenost, odbačenost od društva, ogovaranje sredine i finansijska nesigurnost.

Da se položaj samohranih roditelja može i mora unaprediti, uz pomoć države i odgovarajućih institucija, slažu se i naši sugrađani i sugrađanke koji su anketirani tokom ulične akcije. Njihovi predlozi se prvenstveno odnose na olakšice pri zapošljavanju, veću finansijsku pomoć ali i razvijanje svesti ljudi o njihovom teškom položaju.

Prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine u Prijepolju ima 1517, u Novoj Varoši 706, a u Priboju 1190 samohranih roditelja.

Opširnije o tome šta građani i građanke Prijepolja misle o problemima samohranih roditelja i mogućim rešenjima tih problema pogledajte u video prilogu:

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles