Uklanjanje radioaktivnih gromobrana do kraja godine

0

Radioaktivni gromobrani sa četiri stambene zgrade u Novom Pazaru biće uklonjeni do kraja godine, a na njihovom mestu postavljeni novi, rečeno je danas radiju Sto plus u lokalnoj samoupravi.

Gradska uprava raspisala je tender za izbor kompanije koja će izvršiti demontažu radioaktivnih gromobrana na bezbedan i siguran način, transportovati ih do i uskladištiti u “Nuklearnim objektima Srbije”, a potom i umesto uklonjenih ugraditi nove gromobrane.

Radioaktivni gromobrani nalaze se na Novoj lučnoj zgradi (iznad ulaza L) i stambenim zgradama u Omladinskoj ulici, Jaliji i na Keju 12. srpske brigade.

Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo je naloženo uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana do kraja maja 2014. godine, a taj posao je trebalo da finansiraju stanari stambenih zgrada.

Umesto njih, tu obavezu je na sebe preuzela lokalna samouprava, a prema procenama posao uklanjanja radioaktivnih i postavljanja četiri nova gromobrana koštaće oko 1,4 miliona dinara.

Član Gradskog veća Novog Pazara Esad Fazlić kazao je da gromobrani koji će uskoro biti demontirani ne predstavljaju opasnost po žitelje ovog grada, da se redovno prati njihovo stanje, kao i da nisu oštećeni.

“Gromobrani u uspravnom položaju, u kojem se ova četiri nalaze od momenta kada su postavljeni, nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno, kada noseće sajle popuste ili kada neovlašćena ili nestručna lica dođu u dodir sa radioaktivnim materijalom”, istakao je Fazlić.

izvor: Radiostoplus

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.