Ugljanin: Sjenička konferencija simbolizira težnje Bošnjaka za jačanje mira i razvoj Sandžaka

0
12

Sulejman Ugljanin 51

Sjenica – Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin je na press konferenciji podsjetio javnost da je prije tačno 98. godina u Sjenici održana Sjenička konferencija.

Ugljanin je rekao da su se tada sastali gradonačelnici 12 sandžačkih gradova sa ciljem da razmotre statusno pitanje Bošnjaka i statusa Sandžaka.

“Ovo je vrlo značajan datum i civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana u Sandžaku u tom periodu, koji su se tada okupili sa ciljem da dogovore statusna pitanja Sandžaka i Bošnjaka”, kazao je Ugljanin.

On je upoznao javnost da će u čast ovog veoma značajnog događaja Bošnjačko nacionalno vijeće 20. augusta održati svečanu sjednicu Vijeća u Sjenici.

Na sjednici će pored svečanog dijela u čast 98. godina od Sjeničke konferencije biti dodjeljena priznanja značajnim ličnostima.

Predsjednik BNV je odgovarajući na novinarska pitanja naznačio važnost Sjeničke rezolucije i pozvao medije da ukažu dužnu pažnju ovoj godišnjici, te da javnost treba izvući pouke iz svega u trenucima kada su Bošnjaci u jako teškom položaju u Sandžaku i da je potrebno danas govoriti o neophodnosti usvajanja Rezoluciji o genocidu Srebrenici.

”Davne 1917. godine se srelo 12 gradonačelnika Bošnjaka da razmotri ono što i mi danas radimo, a to je težnja da obezbjedimo dugotrajan mir i razvoj Sandžaka za sve građane koji u njemu žive, kao i da sprovedemo važnu reformu političkog sistema Srbije”, rekao je Ugljanin i naglasio da će se usvajanjem Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice staviti tačka na sve ono što je bilo loše ranije.

Predsjednik Vijeća je na kraju svog obraćanja naveo da su u cilju stvaranja pozitivne klime, na svečanu sjednicu 20. augusta pozvani svi predsjednici općina i gradova u Sandžaku, te je, kako je rekao, “dužnost svih da rade na dobrobit cijelog duštva i da ćemo samo tako imati izvjesnu i sretniju budućnost”.

(sandzacke)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.