8. Novembar 2010

Sjeverni Sandžak – Lider priče o autonomiji Sandžaka je Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić. To ne osporava niko i ni jedna strana. U tome se slažu i Bošnjaci i Srbi.

Međutim, ono što je malo začudilo ovaj kraj to što je i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, bez ikakve najave ili mijenjanja programa stranke SDA počeo govoriti o autonomiji Sandžaka i predstavljati se kao jednog od zagovarača te ideje.

Stranka SDA je pravila više oscilacija u zadnje vrijeme kada su bili u pitanju diskriminacija Bošnjaka i pitanje teritorijalnog uređenja Sandžaka.

Znamo da je BNV, na čelu sa Ugljaninom, 2009. donio deklaraciju gdje se ističe da Bošnjaci uživaju sva prava i da glavnu zaslugu za to ima Vlada Borisa Tadića. Za to je i Boris Tadić, uoči izbora za savjete, primio počasnu nagradu od BNV-a koju je uručio Sulejman Ugljanin.

Danas Ugljanin tvrdi da su prava Bošnjaka u Srbiji ugrožena i da Vlada nije uradila ništa po tom pitanju.

Zatim, narodni poslanici ispred SDA Esad Džudžević i Bajram Omeragić su glasali za to da Sandžak bude podijeljen između Šumadijskog i Zapadnog regiona, uslijed čega je muftija Zukorlić uz pomoć bošnjačke elite digao glas, što je bio uzrok da se sa regionalizacijom zastane.

„Svaki vid teritorijalizacije, koji će pomoći ekonomskom razvoju naše zemlje i zaštiti bošnjačkih prava u ovoj zemlji, ja ću to podržat.“ – poručio je Ugljanin i naznačio početak svoje priče o autonomiji Sandžaka.

Od danas, Ugljanin, možda samo deklarativno, podržava autonomiju Sandžaka, ali je očigledno da je Muftijina priča urodila plodom i sve je izvjesnije i bliže to da Sandžak postane Autonomija.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles