24. Novembar 2018

Predsjednik SDA stranke u Sandžaku je na skupu u Rožajama povodom Dana albanske zastave i povodom 550. godišnjice Đorđa Kastriota Skenderbega i njegove borbe protiv Osmanskog carstva po prvi put u životu prozborio na svom maternjem albanskom jeziku.

 

Sulejman Ugljanin, rođen u Kosovskoj Mitrovici, gdje se doselio njegov djed iz sela Ugao u Sandžaku, nakon optužbi da je bio umiješan u ubistvo komite Jusufa Mehonića.

Ugljani, inače potomci katoličkog plemena Klimente (Kelmendi) sa sjevera Albanije, su uspijeli do danas da očuvaju albanski jezik. Stariji ljudi govore albanski bez problema.

Međutim, devedestih Ugljanin se izjašnjava kao Bošnjak i koristi uticaj stranke SDA da ubijedi na popisu 2001. i 2011. mještane sela Ugao, Baćica i Boroštica da se izjasne kao Bošnjaci, govoreći im da neće imati nikakvu korist ako se budu vezali za Albance.

Tako Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji već 28 godina imaju na čelu Bošnjačkog nacionalnog vijeća kripto-Albanca, koji zbog ličnih interesa se lažno izjašnjava kao Bošnjak.

Kako je počeo da jača velikoalbanski lobi, koji ima ambiciju da dio Sandžaka stavi pod svoju kontrolu, Ugljanin velikoalbanskom lobiju daje lažnu nadu da će ih podržati na tom putu.

(facebook.com)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles