Udruženja porodica žrtava genocida protiv kandidature Srbije za poziciju predsedavajuće generalne skupštine UN

0
6

BiH – Mi, dole potpisana udruženja porodica žrtava genocida najoštrije protestiramo protiv kandidature Srbije, odnosno njenog ministra vanjskih poslova, za poziciju predsjedavajućeg 67. Zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Zemlja koja je osuđena od strane Međunarodnog suda pravde zbog nesprječavanja genocida u Srebrenici 1995. godine i koja još uvijek nije prošla kroz procese suočavanja sa zločinima i odgovornošću iz recentne prošlosti, zemlja u kojoj se još uvijek otvoreno negira genocid kojeg su ustanovile najviše međunarodne sudske instance i zemlja koja još nije sprovela istragu o pomagačima i podršci tokom skrivanja najtraženijih ratnih zločinaca ne može predsjedavati najvišim tijelom najznačajnije međunarodne organizacije.

Porodice žrtave genocida u Srebrenici pozivaju sve članice Ujedinjenih nacija da spriječe izbor Srbije na poziciju predsjedavajuće Generalne skuštine UN-a, posebice imajući u vidu odgovornost organizacije Ujedinjenih nacija u čijim nekadašnjim «zaštićenim zonama» se genocid dogodio.

Upravo zbog teških i nepopravljivih propusta Ujedinjenih nacija dogodio se najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata – zločin genocida u kojem je stradalo više od deset hiljada nedužnih civila, stanovnika Srebrenice i okolnih sela, kao i civila iz općina istočne Bosne koji su spas i utočište pokušali pronaći pod zastavom Ujedinjenih nacija u «zaštićenoj zoni» Srebrenice.

Stoga je danas neprihvatljivo i moralno i politički da ministar zemlje koja je i direktno i indirektno odgovorna za najteže zločine počinjene pod zastavom Ujedinjenih nacija i pred očima cijelog svijeta bude na čelu najvažnijeg tijela ove međunarodne organizacije.

Predstavnici porodica žrtava genocida pozivaju domaću i svjetsku javnost da spriječe jedan ovakav međunarodni diplomatski skandal i presedan koji može još više narušiti ugled i proklamovane principe Ujedinjenih nacija.

Nas žrtve genocida kojeg su utvrdile najviše međunarodne sudske instance posebno vrijeđa i pomisao da se država Srbija koja je odgovorna za genocid kandidira za jednu tako važnu funkciju.
Od Ujedinjenih nacija zahtjevamo da se općina Srebrenica izuzme iz Republike Srpske i dodijeli joj se specijalni status u Bosni i Hercegovini kao i svim općinama u kojima se presudi počinjenje zločina genocida, budući da se mi ne možemo vraćati u svoj grad pod okrilje onih koji su odgovorni za najstrašnije zločine.

Na kraju Vas molimo da na nama preživjelim žrtvama i porodicama žrtava genocida dozvolite da u miru podnosimo svoj bol i ptanju.

Ovo protestno pismo šaljemo sekreterijatu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, generalnom sekretaru Ban Ki Munu, Uredima Ujedinjenih nacija u BiH i svijetu, stranim ambasadama akderidtiranim u Bosni i Hercegovini sa zamolbom da svojim vladama prenesu naš apel, stoji u protestnom pismu.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.