Udar na hfz. Kujevića nije produkt kuhinje koja ima halal program

2
21

Nedavna odluka koju je donio Odbor Islamske zajednice Rožaja, o isključenju našeg uvaženog hfz. Abdurrahmana ef. Kujevića iz svih instiucija Odbora Islamske zajednice Rožaja, potresla je i iznenadila sve one razumne i iskrene ljude, a posebno nosioce šehadeta, koji znaju vrijednost jednog od najomiljenijeg i najučenijeg imama među Bošnjacima Zapadnog Balkana, kakav je hfz. Abdurrahman Kujević.

Udar na njegov autoriret, dozivljavam kao udar na islam, Kur’an i na sve muslimane u Sandžaku, a osobito na muslimane Rožaja. Udarili su na onoga za koga je Muhammed s.a.v.s. rekao: ” Najbolji medju vama su oni koji nauče Kur’an, a potom i druge podučavaju njemu”. Udarili su na njega jer je nosilac Kur’ana i izuzetan reprezent i promoter čiste vjere islama na našim prostorima.

Da se ovakve odluke, i odluke slične njima donose u crnogorskim državnim institucijama nije nikakav apsurd, jer je zemlja u tranziciji, koja je demokratski nedovoljno zrela, a počiva na Ustavu za čije se kršenje donosioci odluka ne procesuiraju. Međutim, ovdje se radi o odluci koja je donesena u vjerskoj instituciji, kao sto je Islamska zajednica, koja se temelji na principima vjere, morala i šerijata, i to je ono sto predstavlja opasnost po razaranje našeg ummeta. Kada neko želi da nanese štetu nekoj zajednici, taj prvo udara na njene vođe, na najučenije, najodabranije i najhrabrije.

Nama u Sandžaku i Crnoj Gori su dobro poznate historijske poruke diktatotskih vlasti, da svako ko ne igra kako oni sviraju, biće sankcionisan. Međjutim, kakvu poruku ovim gestom želi poslati Islamska zajednjca svome ummetu, kada sa temeljitih, i pozicija od vitalnog značaja za Islam uklanja one najučenije i najodabranije? Ne ulazeći u to sa kojeg nivoa je inspirisana ovakva sramna i licemjerna odluka, najoštrije osuđujem potez lokalnog Odbora Islamske zajednice Rožaja, zbog donošenja ovakve nepravedne i diskriminirajuce odluke unutar svojih safova.

Mi, vjernici, u vremenima smutnje koja je danas veoma aktuelna, trebamo dobro otvoriti oči, odabirati one najbolje, i štititi svoje autoritete, pogotovo kada se radi o našoj ulemi. Mi trebamo štititi svakog imama koji radi za dobrobit naše zajednice, nezavisno da li je iz Rozaja, Plava, Bijelog Polja, Novog Pazara ili nekog drugog regiona. Zato ocekujem glas podrske i od Abdurrahmanovih kolega imama iz Crne Gore, koji ce na taj nacin pokazati svoju iskrenost i slobodu djelovanja unutar institucije IZ u CG.

Ovo je jedan veliki ispit zrelosti imana sviju nas, posebno muslimana Rožaja, jer je odluka o iskljucenju donijeta na lokalnom nivou, i u ovom trenutku negativne reperkusije ce se reflektirati najviše na odgoj ljudi, a posebno djece Rožaja. Stoga, pozivam sve Rozajce da isprave nepravedno donesenu odluku pojedinaca, i podrže hfz. Abdurrahmana,  jer ovakva odluka zasigurno nije produkt kuhinje koja ima halal program.

Autor: Nusret Balić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Nusrete Hafiza Kujevic je licno mako Rejs Fejzic i odbor oko njega iz Rozaja,koji su vec duboko zagacali u tim institucijama u Asikovanje i nemoral.To zna citavo Rozaje.Ogromna Ljubomora od strane Rejsa Fejzica i Kacara direktora medrese u Podgorici od Hodz i zaposljenih u IZ Rozaja je dospela vrhunac.Svima njma je zavidnost i pohlepa razgrizla dusu i srce od kako je od ljubomore od kako je Hafiz Kujevic dosao da radi u IZ Rozaje.Zbog njegovog ogromnog posedovanja znanja i njegovog lijepog ponasanja Hafiz Kujevic je bio od prvih dana od ljubomore pod lupom Rejsa Fejzica,Kacara i Hodza u IZ Rozaja.Sa toliko osoba on se je borio godinama u IZ Rozaja.Vise je samostalno radio i delovo na ucenju dzematlije nego sto bi trbo.U Hafiza Kujevica Rozje je prepoznalo dobrog i iskrenog coveka i mumina, Tako da ove druge Hodze ficfirice i Rejsa Fejzica niko nije ni vido ni postovo.Rejs Fejzic i Hodze su to uvidelli da narod Rozaja cijeni i postuje Hafiza Kujevica i to him je bilo krivo i tu je prevladala ljubomora u IZ Rozaja i dovelo do ovoga organizovanoga poduhvata da se Hafiz Kujevic makne.Citavo Rozaje dje bi Hafiz Kujevic klanjo dzumu ,ili bilo koji namaz isli za njih.A za vrijeme teravija dje bi Hafiz Kujevic predvodio dzemat citavo ti Rozaje islo.Ljubomora Rejsa i Hodza je dovela do ovoga i nista drugo.Hafiz Kujevic nije dao u oci Lejleti Kadr da se Hodzama i Mujezinima daju pare za njihivo klanjanje teravija namaza u ramazanu.zbog toga su ga svi hodze napadali od Rejsa,Ramiza Hota do Hodza koji rade po selima ali Hafiz Kujevic je bio u pravu

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.