Učestvovala 53 stočara

0
4

Berane – U prosustvu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzana Miloševića, predsjednika općina Berane i Plav Vuke Golubovića i Skendera Šarkinovića, otvorena je 6. regionalna smotra stočarstva „Polimlje 2011“. Na smotri se predstavilo 53 stočara sa 71 grlom.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio predsjednik općine Berane Vuka Golubović. On je kazao da mu je drago što ova smotra prelazi u tradiciju i što se organizuje na kvalitetan način. Takođe je istakao da se u beranskoj općini sve više ulaže u poljoprivredu i njen razvoj, kao i to što je lokalna uprava do sada uradila po pitanju projekata koji su važni za razvoj ove djelatnosti. Tu spadaju projekti probijanja novih i nasipanja postojeći seoskih puteva, elektrifikacije katuna kao i ulaganja, u saradnji sa Vladom Crne Gore, u revitalizaciju beranske mljekare „Zora“, kao i izgradnja seoskih vodovoda.

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević naglasio je da mu je drago što vidi ovoliki broj proizvođača. Posebno je istakao da je u toku prošle godine Ministarstvo povećalo subvencije za otkup mlijeka sa 5,5 na sedam centi, kao i za povećanje podrške stočarima po grlu za krave sa 65 na 75 eura, za koze i ovce sa osam na devet eura, a za zasijane površine sa 120 na 150 eura. Takođe je naglasio da su prispjela 104 projekta za elektrifikaciju katuna i da su svi odobreni i da će do kraja godine dobiti struju.

Ministar je poručio svim poljoprivrednim proizvođačima da će u ovom ministarstvu imati jakog i dobrog partnera za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori.

Na smotri su izabrana najbolja grla. U kategoriji priplodnih junica izabranao je grlo vlasnika Mileve Dangubić iz Bijelog Polja, u kategoriji simentalska rasa grlo vlasnika Rama Zornića iz Bijelog Polja, u kategoriji holštajn-frizijska rasa grlo vlasnika Emila Adrovića iz Berana, u kategoriji smeđe rase grlo vlasnika Ivana Medojevića iz Bijelog Polja, a za šampionsku rasu smotre „Polimlje 2011.“ izabrano je grlo vlasnika Vučka Pešića iz Bijelog Polja. Također, u kategoriji najbolje kolekcije koza izabrano je grlo Nebojše Stankovića iz Berana.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.