Ubrzo nova pobratimljenja prizrenske općine

0
9

Kosovo – Predsjednik Prizrena dr Ramadan Muja susreo se jučer sa predstavnicima dveju  delegacija, jednom iz Turske, drugom iz Česke kako bi utanačili dogovore o zbratimljenju.

Predsjednik Muja se najprije sastao sa delegacijom općine Uzun kopru, koja se nalazi u evropskom dijelu Republike Turske, i novinarima zatim izjavio  da je sa gostima razgovarao o mogućnostima pobratimljenja i izgradnji obostrano jakih prijateljskih veza.

“Danas ovog lijepog proljećnog dana primio sam delegaciju iz Turske iz općine Uzun kopru na čelu sa predsjednikom ove opštine sa kojim smo imali izuzetno prijateljske i bratske razgovore o mogućnosti pobratimljenja” – kazao je predsjednik Muja.

Sa druge strane predsjednik ove turske općine Enis Izbilend kazao je da oba grada karakterišu mnogobrojni mostovi, a sagradiće se ovim putem novi mostovi prijateljstva, mostovi saradnje u cilju boljeg života građana obeju općina.

“Ja sam u Prizrenu video puno mostova, isto kao i u našem gradu. Gradicemo nove mostove u mnogim životnim sferama računajući i kulturi, turizmu, poljoprivredi, građanima obeju opština”.

Kako zu izjavila oba predsjednika uslijedice novi susret kako bi dogovorili konkretne korake o pobratimljenju.

Predsednik Muja sa najbližim saradnicima  istim povodom susreo se kasnije i sa delegacijom grada Kijevo u Republici Českoj. Sa delegacijom ove srednjoevropske zemlje bio je i ambasador na Kosovu  Jerži Doležal koji je podržao pobratimljenje ova dva grada. On je istakao da sa stanovnicima prizrenske općine žele da uspostave što tesnije i veze bliske evropsskim integracijama.

“Biće ovo vrlo snažna saradnja u razlišitim sferama, počevsi od kulture, sporta, i zašto ne ekonomije. Zajedno ćemo raditi na evropskim integracijama. To će biti dobro za vašu zemlju, ali i region u cjelini” – kazao je ambasador Doležal.

I potpredsjednik Kijeva Antonjin Kuhar izrazio je spremnost na pružanju i korišćenju različitih mogućnosti koje pružaju obe ove općine. Te zbog toga treba potpisati spoarzum o zbartimljenju ovih općina.

“Prizren je kulturni i historijski centar. Zato ćemo raditi na zbližavanju naša dva grada u mnogobrojnim sferama”.

I predsjednik Muja je izrazio uvjerenje da će se vrlo brzo uspostaviti saradnja između ova dva grada.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.