U Žepču Bošnjaci metu ulice, a Hrvati uživaju sve privilegije budžetskih institucija

0
7

U Žepču Bošnjaci metu ulice, a Hrvati uživaju sve privilegije budžetskih institucija

Žepče – Žepče je grad integracije i prenešenih nadležnosti, visoko izraženih nacionalnih podjela i nacionalnog debalansa , zatim političke neprincipijelnosti i neuravnoteženosti. Sredina u kojoj se golim okom može uočiti etnička struktura ulica, naselja, dok se nacionalni debalans ogleda u svim sferama života.

Statut Općine zajedno sa Ustavom Zeničko – dobojskog kantona žepačkim Bošnjacima garantuje ravnopravnost, međutim praksa pokazuje zabrinjavajuću inferionalnost. Pojedine javne ustanove su etnički čiste, u drugima Bošnjaci ne mogu prići rukovodećim funkcijama, a na najvišim pozicijama su isključivo u neprofitabilnim javnim ustanovama.

Nije moralno da jedan narod na uštrb drugog diže milionski kredit, koji se koristi za izgradnju privatne savremene sportske dvorane. Nije moralno da isključivo pripadnici jednog naroda metu ulice, dok pripadnici drugog u istim institucijama uživaju sve privilegije. Smatramo da se za čin lične uvrede direktori javnih ustanova ne smiju nagrađivati boljim radnim mjestima i većim platama, Načelnik općine Žepče kao izvršni organ ni u kojem slučaju ne može biti nadležan supruzi kao direktorici javne ustanove, kao ni saučesnik u netransparentnom zapošljavanju, izmišljanju radnih mjesta, cijepanju norme u svrhu manipulacije omladinom i drugim nezakonskim radnjama.

Ovakvo stanje u Žepču je uistinu zabrinjavajuće i što je najgore iz dana u dan se pogoršava. Vladajuća SDA, kao “zaštitnik” bošnjačkog interesa u Žepču zajedno sa HDZ-om ima čvrst pakt od kojeg ni jedni ni drugi ne odustaju, a korist ima samo uža interesna grupa ljudi.

Za razliku od drugih političkih opcija i ustanova u žepačkom SDP-u smo odlučili javno progovoriti, kao državotvorna politička opcija imamo obavezu zaštititi interese majoriziranih i obespravljenih građana bez obzira ko oni bili i gdje živjeli.

Shodno tome apelujemo na vladajuće SDA i HDZ da se pozabave ovim problemom, da počnu raditi u interesu svih građana, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost, jer samo u skladu sa pomenutim vrijednostima Žepče može biti mjesto suživota i pravednosti, u suprotnom nacionalizma i nacionalnih podjela se nikad nećemo riješit.

(Saff)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

U Žepču Bošnjaci metu ulice, a Hrvati uživaju sve privilegije budžetskih institucija


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.