21. August 2010

Nova Varoš – Vuku Kalajitoviću (1913-1948), četničkom komandantu, 21. septembra ove godine, u selu Štitkovo kod Nove Varoši biće otkriven spomenik.

Spomenik četniku, poznatom pod nadimkom Kalajit, podižu Vojin Vučićević, predsjednik Humanitarne organizacije „Stara Raška“, rodom iz ovog kraja, Rajko Dobrosavljević, vlasnik restorana „Marinada“ na Savi, i Radiša Tomašević, vlasnik lanca trgovina i hotela „Orašac“.

– Spomenik, koji je u biti krajputaš, što je tradicija ovog kraja, podižemo čovjeku koji je potomak knezova Raškovića, oficiru koji je ostao odan kralju i otadžbini. Za podizanje spomenika imamo saglasnost porodice – kaže Vučićević.

Vuk Kalajitović, kao komandant Miliševskog odreda,  je učestvovao u masakru nad Bošnjacima zapadnog Sandžaka (Prijepolja, Priboja i Pljevalja) i Bosni (Čajniče i Foča), 1943. i za 3 dana, prema izvještaju Pavla Đurišića, je ubijeno 8 000 muškaraca, djece, staraca, žena i na stotine ih je silovano!

Država ne mari za ovaj čin, a čitava se hajka i hapšenje oko transparenta Aćif-efendije. Velika diskriminacija nad Bošnjacima je u toku!

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles