22. Februar 2019

U srijedu, 27. februara, navršava se 26 godina od otmice 18 Bošnjaka i jednog Hrvata na željezničkoj stanici Štrpci. Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Mešihatom IZ-e u Srbiji – Medžlisom Prijepolje, organizira komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezara”.

Organizator Samir Tandir istakao da će nakon komemorativne akademije uslijedit mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen kompleksa u Šarampovu, gdje će biti proučena Fatiha.

„Na taj dan paravnojna formacija pod komandom Milana Lukića zaustavila je voz 671 i uvidom u lična dokumenta odvela u nepoznatom pravcu putnike Bošnjake i jednog Hrvata. U srijedu 27. februara u 14h  u velikoj sali Doma Kulture u Prijepolju, održat će se tradicionalna komemorativna akademija. Na skupu će govoriti  narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić, predsjednik mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, državni sekretar Zaim Redžepović, pomoćnik direktora Uprave za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije Ferid Bulić kao i moja malenkost u ime organizatora.“ istakao Samir Tandir

Pozvao je mlade, talentirane ljudi da se prijave na literarni konkurs čiji je cilj afirmiranje ideje mira, tolerancije, suživota i pravde.

„Tradicionalno Bošnjačka kulturna zajednica je raspisala i literarni konkurs „Štrpci bez mezara“ gdje pozivam sve da uzmu učešće u tom konkursu, da kroz taj način sačuvamo vječno sjećanje na stradale Bošnjake koji su bili mučeni i ubijeni samo zato što su bili druge nacije i druge vjere. Poruka koju šaljemo tradicionalno sa komemorativne akademije jeste da se ne zaboravi i da se Štrpci više nikada i nikom ne ponove.“

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv pet osoba u martu 2015. godine. Za taj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Oteti putnici bili su državljani Srbije i Crne Gore, a svi detalji tog zločina nisu nikada rasvijetljeni.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles