U Sjenici trenutno 45 azilanata

1
24

Sjenica – Koordinator Centra za azilante u Sjenici Fiko Hamidović rekao je danas da je u ovom centru trenutno smješteno 45 azilanta, a da njihov broj varira u zavisnosti od godišnjeg doba.

Hamidović je radiju Sto plus rekao da ovaj centar može da prihvati 150 azilanata, a da su do sada imali najviše 120 i to u zimskom periodu.

On je pojasnio da je sada broj azilanata u Sjenici smanjen upravo zbog ljetnjeg perioda, jer veliki dio njih odlazi u neku od zapadnih zemalja.

“Opština Sjenica nema finansijskih izdvajanja za boravak azilanata, kao ni jedna druga opština u Srbiji gdje se nalaze prihvatni centri. Vlada Republike Srbije ima poseban budžet odakle se izdvajaju sredstva za izbeglice, a taj iznos jednak je za sve centre srazmjerno broju lica koja u njima borave”, istakao je Hamidović.

On je naglasio da u cenu boravka azilanata nisu uključeni samo utrošci novca za  njihov smeštaj, već i nadoknade osobama koje u centrima rade na održavanju higijene, fizičkog obezbeđenja i drugih poslova.

Pre nego što azilanti dobiju smeštaj u ovom centru, dužni su da sjeničkom SUP-u podnose zahtev za azil.

“Nakon dobijanja smještaja, policijski službenici od azilanata uzimaju izjave u kojima oni navode razloge zašto su zatražili azil u našoj zemlji. Azilantma je dozvoljeno da iz centra budu odsutni 72 časa, a ako se u tom roku ne jave gube pravo na smještaj u ovom gradu, a u obavezi su da napuste zemlju”, rekao je Hamidović.

On je dodao da je Sjenica jedino mjesto u regionu gdje se izbeglicama nudi hotelski smještaj, jer je Centar za azilante smješten u hotelu “Berlin”.

(radio100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.