U Sarajevu se sutra otvara najveći park sa 577 stabala

0
12

image

Sarajevo – U sklopu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ u Halilovićima, koji će sutra u 17 sati otvoriti vrata građanima Sarajeva, nalazi se najveći park u Sarajevu sa 577 stabala.

Bogatstvo zelenila, ukrasnih biljaka, čist zrak, kontrasti lijepih boja, pješačke i biciklistička staza, šadrvani, fontana, klupe za sjedenje i još mnogo toga, dio su neponovljive cjeline, koju je Općina Novi Grad stavila u funkciju za građane Sarajeva u kompleksu nekadašnje kasarne “Safet Zajko”.

Od ukupne površine Centra „Safet Zajko“, koja iznosi 11 hektara, zelenim površinama pripada nešto manje od 54.500 metara kvadratnih, dok je ostali dio prostora upotpunjen raznovrsnim sadržajima.

U središtu ovog sportsko-rekreacionog centra nalazi se 577 stabala, neka od njih su četinari, lišćari, penjačice i dr. Od toga je 117 mladih stabala do 10 godina starosti, 167 stabala je srednjedobne starosti od 10 do 25 godina, dok su 293 stabla starija od 25 godina. Prema analizi stručnjaka iz ove oblasti, na stablima kao i na grmlju nema vidljivih simptoma bolesti, kao ni deformacija krošnje drveća.

Uz ovo neprocjenjivo prirodno blago, u centralnom dijelu parka nalazi se Fontana, a vinova loza, te živa ograda još su neki od segmenata koji ovaj park čine privlačnijim i ljepšim za sve ljubitelje prirode.

Pored toga, na uređenom prostoru od oko 50.000 metara kvadratnih, nalaze se prateći sadržaji kao što su mobilijar, jarboli, šadrvani, 50 klupa za sjedenje, dječija igrališta, biciklistička staza dužine 400 metara, atletska staza sa stadionom, pješačke staze, fitnes na otvorenom, a uz sve to posjetitelji će imati i besplatnu wi-fi mrežu.

U Centar se može doći pješice ili biciklom preko pješačkog mosta koji je Općina Novi Grad Sarajevo izgradila u Nedžarićima, ali i motornim vozilima saobraćajnicom pored Carinskog terminala.

Očišćeno korito Miljacke

U sklopu radova na izgradnji Centra „Safet Zajko“, ekipe Civilne zaštite Općine Novi Grad očistile su i uredile najzapušteniji dio korita Miljacke, pored Centra. Ova dionica korita rijeke, podvrgnuta je zahvatu provođenja mjera prevencije od poplava, jer su dugi niz godina, stanovništvo i privredni subjekti zbog geografske pripadnosti rubnim granicama susjednih općina, bili ostavljeni van društvene brige, a njihovi objekti kao i okućnice su bili ugroženi udarima rijeke.
Iz korita Miljacke očišćene su velike količine kabastog smeća i otpada, materijala koji se nije mogao iskoristiti u uređenje obale, a koji je propisno zbrinut na deponiju.

Također, izvršena je sječa, potkresivanje i izvlačenje visokog samoniklog drveća i šiblja, a zbog oštećene obale bilo je neophodno primjeniti i metod vraćanja rijeke u prirodan tok, nasipanjem velikih količina tvrdog i zemljanog materijala.

Općina Novi Grad Sarajevo je još u prošloj godini u cilju realizacije planiranih radova u Centru „Safet Zajko“ sanirala jedan dio obale koja je bila oštećena i cijelom dužinom odnesena. Uređenjem ovog dijela korita Miljacke, prostor uz Centar “Safet Zajko” poprimio je sasvim novi izgled, a poseban ugođaj daje i pogled sa novoizgrađenog pješačkog mosta u Nedžarićima.(vijesti.me)

 

(Vijesti.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

U Sarajevu se sutra otvara najveći park sa 577 stabala


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.