U Sarajevu otvoren prvi halal sajam

0
7

BIH – SAHAF 2013 okupio oko 30 izlagača iz BiH i regije, prilika za prezentaciju proizvoda i povezivanje sa velikim firmama koje posluju po halal principima.

Sarajevo halal sajam i forum SAHAF 2013. svečano je otvoren danas u centru Skenderija. Otvorenju SAHAF-a, pored organizatora, prisustvovali su i predstavnici Islamske zajednice u BiH, rektori Univerziteta u Sarajevu, ambasadori i članovi diplomatskog kora u BiH, predstavnici bosanskohercegovačkih institucija, te brojni drugi gosti, prenosi novinar agencije Anadolija.

U obraćanju na otvorenju, predsjednik Organizacionog odbora SAHAF-a Seid Alibegović istakao je da je ideja o organizovanju sajma rezultat dugogodišnje težnje naroda da živi slobodnije, kvalitetnije i u skladu sa principima svoje vjere.

„SAHAF predstavlja jedinstven događaj koji na jednom mjestu okuplja predstavnike halal proizvoda iz BiH i regije. Želimo ove proizvođače povezati sa velikim firmama u svijetu na halal tržištu. Nadamo se da ćemo uz vašu pomoć i podršku u tome i uspjeti“, kazao je Alibegović, izrazivši nadu da će SAHAF prerasti u tradicionlanu manifestaciju.

„Ovo je izuzetna prilika za neposrednu prezentaciju proizvoda te široku komunikaciju svih angažovanih i zainteresiranih za halal proizvode. Zahvaljujem se na saradnji i svim učesnicima i posjetiocima ovog sajma sa željom da svi ostvare svoje ciljeve“, rekao je član savjeta SAHAF-a i direktor kulurno-sportsog centra Skenderija Hajriz Bećirović.

U BiH se halal sistem i halal industrija razvija od 2006. godine, podsjetio je direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić. On je dodao da su, iako taj put nije bio jednostavan, postignuti značajni rezultati.

„Halal sistem je završen u BiH, a nakon toga se implementirao na prostor jugoistočne Evrope. Kriteriji za dobijanje halal certifikata u BiH i našem regionu su u potpunosti usaglašeni sa najnovijim preporukama Organizacije islamske saradnje. Halal industrija na ovom sajmu je u potpunosti ispunila sve zahtjeve da se može naći na bilo kojem tržištu“, naglasio je Sakić.

SAHAF čini da se Sarajevo i Bosna i Hercegovina upišu na svjetsku mapu u halal grani čiji su potencijali izuzetni. Ministar energetike, industrije i rudarstva Federacije BiH Erdal Trhulj dodao je da sajam ima za cilj kreiranje prilika i mogućnosti za proizvođače sa ovih prostora na svjetskim tržištima.

„Siguran sam da će rezultirati pozitivnim rezultatima i otvaranjem novih radnih mjesta. Organizacija SAHAF-a u Sarajevu je od izuzetne važnosti, kako bi Sarajevo i BiH postali centar halal industrije u ovom dijelu evropskog kontinenta. Svi trebaju podržati ovakve inicijative, a ja želim da SAHAF preraste u tradicionalnu manifestaciju“, poručio je Trhulj.

Presjecanjem crvene vrpce svečano je otvoren sajam koji će trajati tri dana. Pored izloženih proizvoda oko 30 proizvođača iz BiH, Makedonije, Srbije i Hrvatske, posjetioci će imati priliku da na forumima saznaju nešto više o halal proizvodima, a biće urpiličene i brojne kulturne i zabave aktivnosti.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.