U Sarajevu održana sjednica Rijaseta

0
13

Sarajevo, 14. oktobar 2011. (MINA)  – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je 3. redovnu sjednicu u Sarajevu, 13. 10. 2011. godine.

Sjednici, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, prisustvovao je zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, zatim članovi Rijaseta, muftije, rukovodioci stručnih službi Rijaseta i predsjednik Udruženja ilmijje.

Na sjednici Rijaseta muftije su podnijele izvještaje o ramazanskim aktivnostima, koji su nakon rasprave usvojeni. U ramazanskim izvještajima naročito se ističe vidljivo povećano prisutstvo mladih ljudi na namazima, te da je omladina ramazanu dala posebno ozračje. Značajna odlika ovogodišnjeg ramazana bilo je veliko prisutstvo vjernika na noćnom namazu, primjera radi, uoči 27. noći Begova džamija i njeno dvorište bili su puni klanjača, na gradskom trgu u Novom Pazaru na noćnom namazu je bilo prisutno više hiljada vjernika. Također je istaknuto da je tokom ramazana na području Muftijstva banjalučkog bilo u džamijama preko 40 % klanjača više nego prošle godine. U izvještajima se navodi da je zbog ljetnih vrućina uočljiva tendencija organiziranja teravih-namaza i zajedničkih iftara na otvorenom. Naglašeno je da je u Sandžaku ovo bio prvi ramazan koji je nakon 15 godina prošao bez tenzija i incidenata. U bošnjačkoj dijaspori teravih-namazi su klanjani u preko 300 džemata.

Rijaset Islamske zajednice ocijenio je izuzetno uspješnim sprovođenje aktivnosti oko promocije i prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal, iskazao je zahvalnost i priznanje svima koji su tome doprinijeli, a posebno je iskazana zahvalnost radiju Islamske zajednice „BIR” koji je svojom programskom šemom znatno doprinio promociji zekata. Također je Rijaset odao priznanje i zahvalnost fetvai-eminu dr. Enesu Ljevakoviću koji je tokom ramazana blagovremenim stavovima i fetvama pomogao u otklanjanju nedoumica oko zekata i načina obilježavanja bajramskih blagdana. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je predložio održavanje stručnog seminara o Bejtu-l-malu i založio se za razvoj strategije Islamske zajednice u području zekata.

Rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović informirao je Rijaset o organizaciji hadža 2011. godine i istakao da su sve pripreme obavljene shodno ranije utvrđenom planu, da je sve završeno u predviđenim rokovima i da postoje potrebne pismene garancije za siguran prolazak konvoja autobusa s hadžijama kroz Siriju. Rijaset Islamske zajednice je usvojio informaciju o organizaciji hadža.

Rijaset Islamske zajednice upoznat je sa pritiscima i nesigurnošću sa kojom su suočeni muslimani u Livnu uslijed sprovođenja javne kampanje protiv izgradnje u ratu porušene džamije Ćurčinica, koja ima sve potrebne dozvole i saglasnosti za izvođenje radova. Zabrinut za život i rad muslimana i Islamske zajednice u Livnu, Rijaset Islamske zajednice najoštrije osuđuje kreiranje ambijenta straha i netrpeljivosti prema muslimanima, izražava punu podršku Medžlisu Islamske zajednice Livno, očekuje da se poštuje zakon i da nadležni organi zaštite muslimane uklanjajući izvore diskriminacije i aparthejda. S tim u vezi, muftija mostarski Seid ef. Smajkić poduzet će sve potrebne aktivnosti.

Reisu-l-ulema je informirao članove Rijaseta o posjeti delegacije muftija Islamske zajednice Turskoj, pokrenutim inicijativama i zajedničkim aktivnostima dvaju islamskih zajednica. Ova posjeta je ocjenjena izuzetno uspješnom i korisnom.

Slušajući glas i volju muslimana i svih pravdoljubivih ljudi, Rijaset Islamske zajednice donio je odluku da uputi pismo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u kojem će zatražiti da Bosna i Hercegovina podrži pravedni zahtjev Palestine za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima. Rijaset smatra da svaki razuman čovjek, svaka savjesna nacija i svaka odgovorna članica UN-a ne može odbiti zahtjev Palestinaca da postanu ravnopravni i punopravni sudionici mira i sigurnosti u svijetu i da je glas za punopravno članstvo Palestinu u Ujedinjenima narodima istodobno i glas za Izrael da živi u miru i sigurnosti na Bliskom istoku.

Članovi Rijaseta su podržali prijedlog da Islamska zajednica zajedno sa Katoličkom crkvom bude domaćin međunarodnog mirovnog susreta Sant Egidio, koji će se održati u Sarajevu 2012. godine.

Rijaset Islamske zajednice izrazio je zabrinutost posljednjim izvještajima koji ukazuju na provođenje kampanje protiv rada pokrivenih muslimanki u državnim institucijama.

Na sjednici Rijaseta su razmatrani prijedlozi imenovanja direktora medresa. Za direktora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu imenovan je Zijad ef. Ljevaković, a za direktora Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Dževdet ef. Šošić.

U kontekstu rezultata sprovedenih izbora u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, Rijaset je donio odluku da se Pašo ef. Fetić imenuje za vršioca dužnosti muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj do usvajanja potrebnih normativnih akata na Saboru Islamske zajednice kojima će se urediti organizacija Islamske zajednice u bošnjačkoj dijaspori.

Također, Rijaset Islamske zajednice podržao je prijedlog da se reaktivira rad Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.