U Sarajevu održana sjednica Rijaseta

0
0

BiH – Šesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, održana je 06. juna 2012. godine u Sarajevu.Šesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, održana je 06. juna 2012. godine u Sarajevu.

Članovima Rijaseta na početku sjednice, kojoj su prisustvovali pored zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta Spahića, muftije i rukovodioci stručnih službi, obratio se dr. Mutlek al-Karavi pomoćnik zamjenika ministra vakufa Kuvajta. Dr. Al-Karavi  je predstavio međunarodno prepoznat kuvajtski projekat promocije srednjeg islamskog puta te iskazao spremnost za uspostavljanje konkretne saradnje i realizaciju zajedničkih projekata s Islamskom zajednicom u promociji vrijednosti tolerancije i razumijevanja.

Rijaset Islamske zajednice razmatrao je prijedlog utvrđivanja nisaba za obračun zekata za 2012./2013. godinu. S obzirom na veliku oscilaciju u vrijednosti zlata na svjetskom tržištu na godišnjem nivou, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donio je odluku da će Ured za zekat neposredno pred ramazan utvrditi visinu nisaba za zekat a nakon toga svakog mjeseca utvrđivati nisab zekata i objavljivati ga u medijima Islamske zajednice. Na sjednici je prihvaćen prijedlog iznosa sadekatu-l-fitra za ramazan 2012. godine, koji je ostao na prošlogodišnjem nivou, u iznosu od 20, 10 i 7 KM, a u bošnjačkoj dijaspori u iznosu 20, 15 i 10 eura.

Vjerskoprosvjetna služba predstavila je Izvještaj o realizaciji programa aktivnosti rada s mladima u okviru kojeg su 54 imama prošla obuku za rad s mladima. Izvještaj je dobio podršku Rijaseta i zaključeno je da se nastavi ovaj projekat. Također Rijaset je prihvatio prijedlog da se Fakultet za islamske studije iz Novog Pazara upiše u Registar obrazovnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini čime je ovaj fakultet dobio istovjetan status kao i drugi islamski fakulteti unutar Islamske zajednice u BiH.

Nakon razmatranja Rijaset je dao saglasnost na Statut Unije studenata islamskih fakulteta i podržao je inicijativu o osnivanju Centra srednjeg puta u okviru Rijaseta čiji će zadatak biti širenje i promoviranje tolerancije, umjerenosti i dijaloga te prevencija ekstremnih shvatanja i ponašanja. Inicijativa o osnivanju Centra srednjeg puta bit će upućena Saboru Islamske zajednice.

Članovi Rijaseta prihvatili su zahtjev muftije zagrebačkog Ševke ef. Omerbašića da se zbog odlaska u penziju razriješi članstva u Rijasetu i pozicije muftije zagrebačkog, nakon izbora novog muftije 9. juna 2012. g.

Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla” na sjednici Rijaseta je prezentirao inicijativu o formiranju stručno-konsultativne komisije za ljudska prava čiji bi članovi bila stručna lica iz različitih disciplina. Komisija bi pratila stanje ljudskih prava muslimana i muslimanki, zakonski okvir i pripremala preporuke. Inicijativa je dobila podršku Rijaseta, kao i inicijativa provođenja pilot projekta istraživanja položaja žena u vjerskim zajednicama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.