U Sarajevu Međunarodna konferencija o sigurnosti

0
9
BiH – U Sarajevu će 13. septembra u hotelu Bristol biti organizovana međunarodna naučna konferencija “Sigurnost na Balkanu, tehnologija i obrazovanje-izazovi u svijetu virtuelne infastrukture”

U Sarajevskom hotelu Bristol 13. septembra će biti organizovana međunarodna naučna konferencija “Sigurnost na Balkanu, tehnologija i obrazovanje-izazovi u svijetu virtuelne infastrukture”, na kojoj će učetvovati veliki broj domaćih i stranih stručnjaka u oblasti sigurne “cyber” infrastrukture.

Glavni organizatori međunarodne konferencije su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH).

Ciljevi konferencije su skrenuti pažnju na značaj “cyber” sigurnosti i međunarodne sigurnosti u BiH i širem području regiona, te da se pruže informacije i objasne postojeći problemi u ovoj oblasti, kao i da se pronađu odgovori na proleme koji postoje u oblasti “cyber” kriminala.

Zvaničnici Ministarstva sigurnosti BiH i AUBiH-a žele ovom konferencijom poručiti da sektor sigurnosti u BiH zahtjeva snažne i pouzdane partnere sa kojim će moći sarađivati u budućnosti.

Na konferenciji će učesvovati blizu 150 učesnika uključujući goste iz SAD-a, Evrope, Turske, BiH i zemalja iz regiona.

U toku konferencije prisutnima će se obratiti Visoki predstavnik BiH, specijalni predstavnik Europske Unije u BiH (EUSR), ministar sigurnosti BiH, ambasador SAD-a u BiH, i rektor Američkog univerziteta u BiH.

Konferenciji će prisustovati i ministri nekoliko zemalja, između ostalog, ministri unutrašnjih poslova Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, i Turske.

Među ostalim gostima nalaze se i direktor Programa međunarodne pomoći u obuci za istraživanje kriminala (ICITAP), direktor Turske međunarodne akademije protiv droga i organizovanog kriminala (TADOC), predstavnik NATO snaga u BiH, predtavnik FBI-a, prof. dr. Selmo Cikotić i prof. dr. Stephen Flynn.

U toku održavanja konferencije prisutni gosti će imati priliku da aktivno učestvuju u debatama poslije predavanja stručnjaka.

Učesnici konferencije će imati priliku da održe predavanja na nekoiko stranih jezika, engleskom, bosanskom, srpskom, hrvatskom i engleskom. Simulatni prijevod će biti dostupan na svim jezicima. Zaintersovani se mogu prijaviti za učestovanje na konferenciji na adresi Američkog univerziteta u BiH.

(Anadoly Agency)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.