16. April 2011

Sjeverni Sandžak – Ideološko razmimoilaženje i neslaganje oko načina djelovanja Socijaldemokratske partije Srbije, a ne lični sukob sa Rasimom Ljajićem, razlozi su zbog kojih sam napustio tu političku stranku, kaže u intervju za „Pravdu“ profesor Zoran Dragišić, programski direktor Međunarodnog instituta za bezbijednost.

– Partija koja u svom programu stavlja naglasak na socijalnu komponentu i tvrdi da se zalaže za bolji položaj najugroženijih građana mora to i djelima da dokaže.

A Ljajić to nije uradio?

– Ne možete se predstavljati kao borac za prava najsiromašnijih slojeva u društvu, a pri tom biti u aktuelnoj Vladi, koja svojim činjenjem ničim ne pokazuje da joj je stalo do njih. Umjesto okupljanja nezadovoljnih političkom i ekonomskom situacijom u zemlji i davanja političkog okvira tom velikom talasu, daje se podrška vlasti. Kao ubijeđeni socijaldemokrata, nisam to mogao da prihvatim.

U Sandžaku treba slušati Zukorlića

Oko konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća diglo se dosta prašine. Kako vidite trenutnu situaciju u Sandžaku?

– Muftija Muamer Zukorlić je najuticajniji čovjek u Sandžaku, pa zato ne treba da čudi da tamošnji živalj više vjeruje njemu nego Sulejmanu Ugljaninu i Rasimu Ljajiću. Sa stanovišta sekularizma, nije dobro to povezivanje uloga političkog lidera i vjerskog vođe u jednoj ličnosti. Ipak, država bi trebalo da pusti tamošnje lidere da se sami dogovore i nađu prihvatljivo rešenje, a ne da se miješa i stavlja na nečiju stranu.

Izvor: IslamskaZajednica.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles