7. Maj 2011

U Sandžaku su relaksirani odnosi i osjeća se da su tenzije spale, rekao je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

On je u razgovoru sa TV Jedinstvo istakao da mu je drago što su Svetozar Čiplić i Bogoljub Šijaković smijenjeni i ocijenio da su oni bili “najozloglašeniji ministri u negativnom odnosu prema Bošnjacima i prema muslimanima”.

“Imamo novu retoriku sa pozicije države, prijevashodno od strane ministra za ljudska prava. Za sad je to samo retorika koja je dala doprinos relaksaciji odnosa, osjeća se da su tenzije spale, no od toga se ne može živjeti i to ne može dugo trajati”, rekao je muftija Zukorlić.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci očekuju od vlasti konkretne poteze kako bi se njihov status poboljšao.

“Formulisali smo pet zahtjeva, a to su jedinstvena Islamska zajednica, vraćanje oduzete i zaštita postojeće vakufske imovine, akreditacija Internacionalnog univerziteta, vraćanje na posao nezakonito isključenih vjeroučitelja i deblokada Bošnjačkog nacionalnog vijeća”, rekao je muftija Zukorlić.

Prema njegovim riječima, to bi doprinijelo vraćanju povjerenja u državu.

Posle narednih izbora Bošnjaci će dobiti autentične političke predstavnike, očekuje muftija Zukorlić.

“Kada narod dobije autentične političke predstavnike neće postojati izduvni ventil za režimske malverzacije. Novi predstavnici će biti glavni sagovornik Beograda i potencirat će da se procesuira ono što je nečasno”, rekao je muftija Zukorlić.

Prema njegovim riječima, posebno je važno da se istraže okolnosti pod kojima je 4. septembra prošle godine angažovana Žandarmerija u nemirima u novopazarskom naselju Hadžet.

“Žandarmerija je tada nezakonito angažovana, bez znanja državnog i policijskog vrha. To mi je potvrđeno iz vrha MUP i takva zloupotreba mora da se istraži”, rekao je muftija Zukorlić.

Izvor: FoNet

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles