28. Januar 2011

Sjeverni Sandžak – Paralelno sa Svetosavskom akademijom u Novom Pazaru, u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji održana je sinoć tribina “Svetosavizacija bošnjačke djece kroz sistem školstva u Srbiji”, na kojoj je, između ostalih, učestvovao i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić koji je oglasio da je kraj epohe svetosavizacije bošnjačke djece u sandžačkim školama.

Osim toga Glavni muftija poručio je da srpska djeca neće morati da slave Bajram kada Sandžak postane autonomija. Biće im zagarantovan vjerski i nacioanlni identitet, rekao je muftija Zukorlić

“Kada bude ostvarena autonomija Sandžaka garantujem srpskoj pravoslavoj djeci da neće morati da učestvuju ni u jednoj formi obilježavanja Bajrama, niti bilo kog vjerskog čina, već će im biti zagarantovan vjerski i nacioanlni identitet u kolektivnom i individualnom smislu”, poručio je mftija Zukorlić.

On je zatražio da se prema Internacionalnom univerzitetu, čiji je on predsjednik, ispoštuju isti standardi kao prema novopazarskom Državnom univerzitetu i svim drugim univerzitetima.

Kada je akreditacija Internacionalnog univerziteta u pitanju, on je ocijenio da je tu riječ isključivo o političkom pitanju, jer se, kako je rekao, o njegovoj opstrukciji donose isključivo političke odluke i one se mogu pobijediti isključivo politikom.

“Dokle Islamska zajednica ne bude jedinstvena, dok nam ne bude vraćena vakufska imovina, dok našoj deci ne bude priznato pravo u školama, legalnost statusa Bošnjačkog nacionalnog vijeća i, dok se ne akredituje Internacionalni unvierzitet muftija će se baviti politikom”, poručio je Muftija, dodavši “sviđalo se to nekom ili ne”.

On je rekao da nije tačno da se školska slava Sveti Sava obilježava u svim školama u Srbiji već da jedino “jadni Romi i ponosni Bošnjaci se na to tjeraju”.

“Prema tome, da znate od ove godine više nikada u Sandžaku neće natjerati na ono što im ne pripada”, kazao je muftija, koji je posljednjih dana intenzivno pozivao djecu, roditelje, nastavnike i direktore škola u Sandžaku na bojkot svetosavskih svečanosti, smatrajući to pokušajem pokrštavanja.

Izvor: SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles