U Rožajama održana panel diskusija o javnim nabavkama i sprovođenju zakona u toj oblasti

0

2013-10-02-CGO-T-STR-xx-V01-Z-RO-PANEL-300x168Plav – U  okviru projekta „Korupcija na lokalnom nivou – nulta tolerancija“, u Rožajama je održana panel diskusija o javnim nabavkama i sprovođenju zakona o javnim nabavkama na lokalnom nivou. Projekat sprovode Institut alternativa, Bonum iz Pljevalja i Nada iz Herceg Novog.

Koordinatorka istraživanja Jovana Marović, u ime Instituta alternativa, saopštila je da se projekat sprovodi u 14 opština.

– Pratimo sprovođenje lokalnih akcionih planova za borbu protiv korupcije, radimo na jačanju antikorupcijskih mehanizama i definisali smo šest oblasti koje su visokorizične za korupciju. Između ostalog, to su javne nabavke, javno-privatno partnerstvo i koncesije, zapošljavanje na lokalnom nivou, politička korupcija i rad lokalnih parlamenata. Nakon izrade studija iz ovih oblasti predstoji njihova prezentacija u šest lokalnih samouprava, a ovo je prva panel diskusija u ovom pravcu – rekla je Marović.

Ona je kazala da je u 14 opština u kojima su sprovedeni konsultativni treninzi rasprava o javnim nabavkama bila najdinamičnija u Rožajama.

– Ostale lokalne samouprave više pažnje posvećivale su temama kao što su koncesije, zapošljavanje i politička korupcija. U Rožaje smo došli da bismo skrenuli pažnju na značaj transparentnog sprovođenja javnih nabavki. Ovdje smo imali raspravu na temu zaobilaznice, odnosno problema sa brojkama koje su se aneksima ugovora mijenjale. Bilo je riječi i o sprovođenju zakona o javnim nabavkama, odnosno o problemima koji su karakteristični kako na lokalnom, tako i na državnom nivou – rekla je Marović.

Na panelu su govorili pomoćnica direktora Uprave za javne nabavke Mara Bogavac i šef Sektora za pravne poslove u Privrednoj komori Aleksandar Mitrović, koji je član radne grupe za peto poglavlje za pristupanje EU, koje se odnosi na javne nabavke. Oni su predstavili probleme uočene prilikom sprovođenja javnih nabavki na lokalnom nivou.

Mnogo nepravilnosti na lokalnom nivou

Tokom diskusije istaknuto je da zapravo uopšte ne postoji adekvatno planiranje javnih nabavki u Crnoj Gori, jer nije zasnovano na stvarnim potrebama i prethodnoj analizi tržišta.

– Sve lokalne samouprave imaju problem sa neadekvatnim planiranjem u smislu da se razlikuju planirane brojke od ugovorenih javnih nabavki na kraju godine. Takođe, imaju problem sa kontrolom sprovođenja ugovora o javnim nabavkama, što je jedna od ključnih preporuka Evropske komisije za 23 poglavlje. Državna revizorska institucija do sada je izvršila 10 revizija na nivou lokalnih samouprava u Crnoj Gori i u svima je naišla na probleme u sprovođenju, odnosno kršenje Zakona o javnim nabavkama. Uočen je i problem interne kontrole sprovođenja javnih nabavki na lokalnom nivou, kao i brojni drugi problemi – rekla je Marović.

(pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.