U razvoj opština uloženo 10 miliona evra

0
15

Novi Pazar – Za nedjelju dana biće zvanično završena četvorogodišnja realizacija aktivnosti PRO programa u osam komuna u jugozapadnoj Srbiji. Od leta 2006. do kraja aprila ove godine Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko PRO programa, u dvije faze, uložile 10 miliona evra u podršku i razvoj opštinama: Novi Pazar, Raška, Tutin, Ivanjica, Sjenica, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj.

Uspesi PRO programa sagledavaju se kroz četiri oblasti: djelotvorna i efikasnija administracija, osnaživanje kapaciteta opština da planiraju i ostvaruju održivi razvoj, infrastrukturni projekti i regionalna partnerstva.

PRO program je pružao podršku opštinama da unaprijede kvalitet i efikasnost usluga koje pružaju građanima i privatnom sektoru. U okviru ove aktivnosti, kroz 25 seminara sa skoro 400 polaznika iz lokalnih samouprava, realizovan je program obuke i usavršavanja, koji su bili definisani u skladu sa potrebama zaposlenih i praćenjem reformi na nacionalnom nivou. Djelotvornost i efikasnost lokalne administracije u osam opština ogleda se i kroz osnaživanje uslužnih centara. PRO program je pomogao izgradnju i opremanje uslužnih centara u Sjenici i Novoj Varoši. Za zaposlene u ovim organizacionim jedinicama organizovana su tri okrugla stola posvećena savremenoj upravi. Za računarsku opremu izdvojeno je 60 hiljada evra i dat je doprinos tehničko-tehnološkom osavremenjivanju opštinske administracije.

U okviru osnaživanja kapaciteta opština da planiraju i ostvaruju održivi razvoj, PRO program je pomogao osnivanje kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LER) u svih osam opština. Zadatak kancelarija je da pripremaju projekte i rade na obezbeđivanju sredstva za njihovu realizacuju. Rezultati kancelarija za LER su posebno primetni u posljednjih godinu dana, od januara prošle do februara ove godine pripremljeno je oko 200 prijedloga projekata i za više od 40 obezbjeđena su finansijska sredstva. Svih osam lokalnih zajednica dobile su strategiju održivog razvoja i njihova vrijednost se sve više prepoznaje. Sastavni dio ove aktivnosti bilo je i formiranje Fonda za učešće građana. U dva kruga finansirano je 35 projekata ukupne vrijednosti 200 hiljada evra. Riječ je o zajedničkim projektima udruženja građana i lokalnih samouprava. Fond je unapredio saradnju između udruženja građana i lokalnih samouprava i to je rezultat koji otvara put intenzivnoj interakciji između udruženja građana i lokalnih vlasti.

Infrastrukturni projekti su najznačajniji dio PRO programa i u njih je uloženo 5,5 miliona evra. Cilj ovih projekata je bio poboljšanje života ljudi na ovom području. Od dolaska PRO programa do sada podržano je 40 manjih infrastrukturnih projekata. Učešće opština umjesto zahtevanih 10 premašivalo je 20 odsto od ukupne vrijenodsti projekta. Glavna aktivnost druge faze PRO programa bila je priprema tehničke dokumentacije za međuopštinske projekte koji su u funkciji zaštite reka Ibra, Lima i Raške, parkova prirode Golije, Kopaonika i Uvca i rješavanja odlaganja čvrstog otpada. Ovih osam opština u jugozapadnoj Srbiji nisu imale projektno-tehničku dokumentaciju i to je bio najveći problem u obezbjeđivanju finansijskih sredstava. Sada su stvorene mogućnosti da Novi Pazar, Raška, Tutin, Sjenica, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje kandiduju svoje projekte za finansiranje, posebno kod predpristupnih fondova EU. Dokumentaciju, po standardima u Srbiji i u EU, uradile su renomirane kompanije Energoprojekt, Vodotehna, Tehnološki fakultet. Izrađena dokumentacija stvorila je osnovu za sprovođenje kapitalnih projekata vrijednih nekoliko desetina miliona evra.

PRO program je pomogao stvaranje institucionalnih okvira za regionalno partnerstvo. Ova aktivnost rezultirala je transformaciju Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) i Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“ i osnovana je Regionalna agencija za ekonomski i prostorni razvoj Raškog i Moravičkog okruga.

-Poseban uspeh našeg rada je što smo promovisali saradnju između samih opština na ovom području sa ministarstvima ekonomije, zaštite životne sredine i finansija. Potvrda te uspješnosti je činjenica da su ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine podržali realizaciju nekih projekata, ocjenjuje Marko Vujačić, zadužen za odnose sa javnošću u PRO programu. On naglašava da su „Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije potvrdile da se priprema novi razvojni program koji če nastaviti rad započet u okviru PRO programa i podržati dalji razvoj opština“.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.