U predškolskim grupama veliki broj djece

0
9

Novi Pazar – Roditelji čija djeca pohađaju predškolsko obrazovanje u okviru cjelodnevnog boravka u Predškolskoj ustanovi “Mladost” strahuju za sigurnost svojih mališana jer ih u grupi ima 52.

Desetak roditelja koji su se obratili radiju Sto plus za pomoć tvrde da direktor ove ustanove ne želi da čuje za njihove probleme, kao i da je nedavni roditeljski sastanak napustio čim su se pobunili.

Roditelji, koji nisu željeli da objavimo njihova imena, kažu da njihova djeca idu u grupu koja je u početku brojala 60 mališana, a da se po prelasku osam predškolaca u druge vrtiće, broj sveo na 52.

Oni tvrde da djeca zbog tolikog broja nisu u mogućnosti da savladaju obavezno predškolsko gradivo, kao i da sa strahom odlaze po njih, jer su često modra i izgrebana.

S druge strane direktor ove predškolske ustanove Izet Abdurahmanović opovrgao je tvrdnje roditelja, ističući da trenutno svaka grupa ima maksimalno 36 predškolaca.

On je radiju Sto plus rekao da je istina da je na spisku bilo 60 mališana jer su zbog nedostatka prostora dvije manje grupe spojene u jednu, ali je od tih 60 oko 40 konstantno pohađalo predškolsku nastavu.

Abdurahmanović je dodao da su pojedini roditelji ispisali svoju djecu nakon što su vidjeli da na spisku ima 60-oro djece, misleći da je to stvarno stanje.

“Ja sam roditeljima na sastanku objasnio situaciju, a većina njih je ispisala djecu i sada svaka grupa ima od 31 do 36 dece koja pohađaju predškolsku nastavu”, kaže Abdurahmanović.

Abdurahmanović je dodao da su i ranijih godina u predškolskim ustanovama pojedine grupe imale po 59 mališana pa se roditelji nisu bunili. “Ne razumem zašto se samo bune roditelji čija su djeca u ustanovi “Mladost”, jer mi imamo još dvije ustanove gdje ima grupa sa mnogo djece pa tu nije bilo kritika od strane roditelja”, kaže Abdurahmanović.

On dodaje da u vrtiću “Dečija radost” na magistrali trenutno postoji grupa koja broji 45 mališana pa to roditeljima ne smeta.

Upitan da prokomentariše koliko će djeca u tako brojnim grupama moći da nauče nešto, Abdurahmanović je rekao da će svi predškolci naučiti ono što je predviđeno zakonom, kao i da je njihova bezbednost u potpunosti zagarantovana.

“Djeca ovdje neće naučiti jedino pisanje slova jer nam to nije dozvoljeno zakonom,već uče elemente slova i pripremaju se za pisanje”, ističe direktor novopazarskih vrtića.

Abdurahmanović dodaje da bez obzira na velike grupe u vrtićima do sada nije bilo ozbiljnijih povreda kod djece i da je njihova bezbednost zagarantovana.

Novi Pazar za sada ima tri obdaništa u kojima svaka grupa ima tri puta više djece nego što je zakonom dozvoljeno i predviđeno, a oko dvije hiljade djece se nalazi na spisku čekanja za upis.

Po riječima Abdurahmanovića ovaj problem bi mogao da se riješi izgradnjom pet do deset novih objekata.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.