3. August 2019

U okviru dvanaestog festivala priče “Zavičajne staze – Bihor 2019”, u Centru za kulturu Petnjica održana je tribina pod nazivom: “Ostani ili otići”. Glavna riječ tribine ticala se pitanja ekonomskih migracija, jednog od najznačajnijih izazova savremenog društva.

Poseban fokus tribine stavljen je i na samom fenomenu migracija, posljedicama globalizacije i ekonomske zaostalosti na te procese. Jedan od izlagača bio je I professor na IUNP-u, dr. Jahja Fehratović koji je u svom govoru potencirao na ta, kako ih naziva, stalna vraćanja, za primjer uzimajući brojne naše intelektualce koji su se uvijek na kraju vraćali tamo odakle su i ponikli.

Ono o čemu se posebno treba govoriti jeste način kako zadržati ljude koji su još uvijek na ovim prostorima, ističe Mirsad Rastoder, direktor Festivala.
Pored prof. dr. Jahje Fehratovića, na tribini su govorili prof. dr.

Gordana Đurović – profesorica Ekonomskog fakulteta, Boris Raonić – građanski aktivista, dok je moderator bio dr. Adnan Prekić sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles