U Pazaru sve češći radikalni protesti radnika

0
12

Novi Pazar – U Novom Pazaru se sve češće javljaju protesti radnika. Ponovo se nastavlja talas od prije neko vrijeme, ali ovaj put se nastavlja sa izrazito radikalnim predznakom.

Halko zakucao sebi još jedan ekser u

Vođa štrajkača u preduzeću Iskra metal iz Novog Pazara Halko Društinac danas je iz protesta ponovo zakucao ekser u ruku.

On je izjavio da je 9. jula započeo “crnu fazu štrajka” i da ona i dalje traje do ispunjenja zahtjeva radnika tog privatizovanog preduzeća.

“Ekser ostaje do daljnjeg. Ne idemo nigdje, može samo da se nastavi novim ekserom”, rekao je Društinac.

Prema njegovim riječima, glavni krivac za situaciju u novopazarskom preduzeću Iskra metal je Vlada Srbije.

“Vlada Srbije duguje nam ukupno 31 milion dinara. Ako bude trebalo, svaki dan ću zakucavati po jedan ekser, jer mi ne tražimo milostinju i pomoć, već naše teškom mukom zarađene pare”, rekao je Društinac.

On je naveo da su pregovarali sa nekoliko ministarstava, da su se pismeno obratili premijeru Mirku Cvetkoviću i dobili dopis da je njihov zahtjev proslijeđen Ministarstvu rada i socijalne politike.

“Svi su prekinuli kontakt sa nama, osim Ministartva ekonomije”, rekao je Društinac.

Štrajkači, invalidi rada i bivši radnici preduzeća Iskra metal štrajkuju zbog 20 neisplaćenih plata i razlike u ličnim dohocima od 1991. do 2003. godine.

Preduzeće Iskra metal je u stečaju od 2005. godine, 2009. godine je privatizovano, ali novi vlasnik nema nikakve obaveze prema bivšim radnicima.

Još jedan radnik zakucao ekser u ruku

Predsjednik Udruženja tekstilnih radnika iz Novog Pazara Zoran Bulatović danas je drugi put sebi nanio povrede, ukazujući na taj način na težak položaj radnika.

Bulatović, koji je 2009. godine odsjekao dio malog prsta, danas je sebi zakucao ekser u ruku. Sinoć je isto učinio jedan od štrajkača preduzeća “Iskra metal” Halko Društinac.

“Nisam želio da štrajkačima pružim samo verbalnu podršku, učinio sam isto što i Halko Društinac kako bih skrenuo pažnju javnosti na probleme radnika”, rekao je Bulatović za agenciju Beta.

Bulatović je nakon odsijecanja prsta pretučen u Tekstilnom kombinatu “Raška” i prebačen na hitnu službu Zdravstvenog centra.

“Tuklo me je nekoliko ljudi, nogama i rukama. U jednom trenutku sam ostao i bez svesti”, rekao je ada Bulatović i dodao da je pretučen zato što su na svjetlo dana izašle mnoge malverzacije koje su činjene u Tekstilnom kombinatu “Raška”.

Počeo štrajk radnika Čistoće u Novom Pazaru

Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća” iz Novog Pazara stupili su danas u štrajk kako bi skrenuli pažnju na tešku ekonomsku i materijalnu situaciju upreduzeću.

Članovi Samostalnog sindikata i Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata traže isplatu zaostalih zarada, uplatu razlika neisplaćenih doprinosa od marta do decembra 2010. godine, isplatu zaostalog prijevoza od decembra 2009. do decembra 2010. godine, uplatu sindikalne članarine i uplatu jubilarnih nagrada od 2006. godine.

Predsjednik Samostalnog sindikata u “Čistoći” Ljutvo Mavrić rekao je novinarima da preduzeće bez pomoći lokalne samouprave neće moći da riješi problem uplate doprinosa.

“Stanje u preduzeću je katastrofalno, a radnici su totalno nezadovoljni. Naš osnivač, gradska uprava ne ispunjava osnovne obaveze prema nama, godinama nismo dobili nijedno novo vozilo, mehanizacija nam je u očajnom stanju. Primili smo platu za decembar
prošle godine, ali sa minimalnim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje”, rekao je Mavrić.

Tokom štrajka biće obezbijeđen minimum procesa rada, a punim kapacitetom će raditi služba obezbijeđenja, pogrebna, zimska i služba deponije.

Određeno je i vozilo koje će redovno iznositi smeće iz kruga Zdravstvenog centra, Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji, škola, obdaništa, filterskih postojenja, Industrijske pekare “Polet”, Gradske uprave i MUP-a.

U preduzeću je zaposleno 250 ljudi, a znatan dio čini nekvalifikovana radna snaga.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.