U Parlamentu BiH birati jednog predsjednika države!

1
14

BiH- Onog trenutka kada se formira nova državna vlast, a to je za očekivati krajem ovog mjeseca, prva tačka dnevnog reda bit će ustavne promjene bez kojih Bosna i Hercegovina ne može ni pedlja dalje.
Bez obzira na sadašnje vidljive i nevidljive otpore i blokade koje će vjerovatno uslijediti, ustavna reforma je neminovnost i ona mora biti završena do početka sezone godišnjih odmora. Sasvim je izvjesno da ta reforma neće zahvatiti sadašnje dvoentitetsko uređenje BiH što znači da će Republika Srpska i Federacija BiH ostaju, a sve drugo je otvoreno i sva djetonska rješenja su podložna promjenama.
Ključna stvar je da će se u Ustavu morati precizirati šta je to Bosna i Hercegovina, pošto u sadašnjem to nije određeno. Jasno je da će ustavnu reformu krojiti domaće vlasti, odnosno parlamentarne stranke, ali je logično da će određenu ulogu u svemu tome imati i međunarodna zajednica.
Prema izvorima lista “San” iz međunarodne zajednice, opšte raspoloženje je da se BiH ustavno odredi kao građanska i nacionalna država, sekularna i socijalna država sa jedinstvenim ekonomskim prostorom. To bi našu zemlju iščupalo iz kandži koje njene građane drže u, poslužimo se frazom, nacionalnim torovima i što je najvažnije, bio bi eliminisana diskriminacija.
Na stolove međunarodne zajednice već je iz Foruma građana iz Tuzle stigao zanimljiv dokument pod nazivom “Ustavne promjene u BiH”.
“Jedan ekspertni tim napravio je prijedlog ustavne reforme i napisali smo da je BiH država građana koji se mogu izjašnjavati kao Srbi, Bošnjaci ili Hrvati, a predlažemo da se uvede i pojam “nacionalno neopredijeljeni” jer u ovoj zemlji nije mali broj onih koji ne žele da se nacionalno izjašnjavaju. Time se eliminišu elemente diskriminacije budući da su sve institucije na skoro svim nivoima vlasti funkcionisale sa predstavnicima ti konstitutivna naroda”, objasnio je član tog ekspertnog tima prof. dr. Miodrag Živanović, univerzitetski profesor iz Banjaluke.
Nema nikakve dvojbe da će u skorašnjim raspravama o ovome, ali i u prijedlozima ustavnih promjena najviše biti govora upravo o tome, odnosno kako pomiriti građansko i nacionalno u zemlji i učiniti da BiH bude funkcionalna država po evropskim standardima.
Pojednostavljeno kazano, za očekivati je da se koplja lome na pitanju mogu li Bosanci i Hercegovci pobijediti Srbe, Hrvate i Bošnjake? Treba dodati da je programska Platforma za rješavanje problema u BiH, koju su potpisali SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, upravo predvidjela mirenje između građanskog i nacionalnog što je također jedan od okova u kojima je BiH zarobljena.
Utisak je da upravo zbog toga SNSD i dva HDZ-a insistiraju na matematičkoj koaliciji u Parlamentu BiH i uopće novoj državnoj vlast, a s ciljem da nacionalno dobije još veći primat u odnosu na građansko. Naime, njima je jasno da bi to značilo i preseljenje entitetskog glasanja u Dom naroda Parlamenta BiH što bi bio i najbolji mogući način za zaštitu entitetskih interesa, ali i eliminaciju majorizacije i preglasavanja.
Zanimljiv je i prijedlog iz Tuzle da se ukine tročlano Predsjedništvo BiH i da se u Parlamentu BiH bira jedan predsjednik države. Radi se zapravo o gotovo istovjetnoj ponudi iz famoznog aprilskog paketa koji je u proljeće 2006. godine oboren u Predstavničkom domu parlamenta BiH.
“Dosadašnji način rada Predsjedništva BiH pokazuje da se tu isprepliću tri politike i da sa tako komplikovanom institucijom kakvo je Predsjedništvo BiH, naša zemlja teško može da funkcioniše i prema vani i iznutra. Sigurno je da bi se postigla bolja efikasnost. Sadašnje ingerencije Predsjedništva BiH u oblasti odbrane i sigurnosti trebalo bi prebaciti na Vijeće ministara, a predsjednik države bi imao više ceremonijalnu funkciju sa smanjenim ovlaštenjima”, objasnio je profesor Živanović za “San”.
On posebno ističe da naša zemlja mora imati i Vrhovni sud BiH:
“Pa mi smo sada jedina država u Evropi koja nema takvu instituciju. Imamo entitetske vrhovne sudove gdje se završava piramida pravosudne vlasti”.
Jasno je da će ustavna reforma morati ozbiljno da se obračuna i sa sadašnjim nakaradnim izbornim sistemom u BiH. Kakav je dovoljno objašnjava činjenica da je sada u nekim teritorijanim jedinicama potrebno osigurati stotinu i više hiljada glasova za samo jednog poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a u nekim je za to potrebno svega nekoliko hiljada glasova, čime je osigurana potpuna politička i svaka druga neravnoteža. Da bi se to izbjeglo, bilo bi neophodno povećati broj poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH.
Bilo kako bilo, naredni mjeseci će biti i vrijeme u kojem će se rasplesti ustavni čvor zbog kojeg je i cijela država svezana i bačena u političku i ekonomsku provaliju. Ako ponovo nadjačaju glasovi nacionalizma, odnosno lažnih zaštitnika naroda koji rade samo za svoje džepove, BiH će ostati crna rupa, izolovana u dubokoj jami i bez ikakve perspektive.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.