17. Juli 2017

U nedjelju, 16. jula 2017. godine, u Parizu je petu godinu zaredom na nekom od pariskih trgova obilježena godišnjica Genocida u Srebrenici. 

Sjećanje je i ove kao i prošle godine održano na trg Trocadero. Trg je bio obavijen transparentima i slikama najgnusnijeg zločina počinjenog u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Dok se okupljena skupina Bošnjaka sjećala strašnih i krvavih ‘90-ih godina, brojni prolaznici su razgledali transparente, slike i poruke. Mnogi su svojim mlađima objašnjavali šta se desilo u Srebrenici. 

Ove godine, na 22. godišnjicu od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Pariz je dobio ulicu koja nosi ime Rue de Srebrenica. 

Članovi Bošnjačkog vjersko-kulturnog centra Pariz su se nakon Trocadera uputili su se u srebreničku ulicu. Tom prilikom su na tablu dodali “Cvijet sjećanja” na žrtve genocida u kontinuitetu nad Bošnjacima u koji u javnosti zovu Cvijet Srebrenice. 

– “Zahvaljujemo se Francuskoj i gradu Parizu na ovom ljudskom gestu. Nadamo se da će biti još ulica u Francuskoj koje će nositi ime Srebrenica i podsjećati buduće generacije na Genocid nad Bošnjacima. Nećemo odustati od naših zahtjeva da Francuska u državnim institucijama zločine u Srebrenici okarakteriše kao Genocid, a ne kao masakar. Ujedno, podnijet ćemo zahtjev da se na nivou države 11. juli proglasi Danom sjećanja na Genocid u Srebrenici. Smatramo da i ulice drugih gradova u Evropi, a posebno Balkana trebaju dobiti ime Srebrenica. Nedopustivo je da ulice koje vode do Potočara nose nazive Svetog Save i Miloša Obilića, a ne ulica žrtava Genocida u Srebrenici. Zahtjevamo da se preispitaju nazivi pojedinih ulica u gradovima Bosne i Sandžaka, koje nose imena ljudi koji su na direktan ili indirektan način učestvovali u Genocidu nad Bošnjacima. U borbi protiv zaborava i stalnog podsjećanja, svaki grad u BiH i Sandžaku treba dobiti ime po nekom od Genocida nad Bošnjacima koji su se desili na teritoriji Bosne i Sandžaka”, izjavio je Šefadil Ličina, predsjednik Bošnjačkog vjersko-kulturnog centra Pariz prilikom posjete Srebreničkoj ulici u Parizu.

On je također po pitanju srpskih ratnih zločinaca koji borave na teritorij države Francuske naglasio:
– Tražit ćemo od Francuske da sve zločince koji su našli utočište u Francuskoj da budu izručeni Tužilaštvu BiH, posebno je naglasio Ličina.

izvor: Bosnjaci.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles