U općini Plav počela prijava za sporazumni raskid radnog odnosa

0
8

Plav – Nešto više od dvadeset lokalnih službenika i namještenika, i upošljenih u ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Općina Plav, do sada se odlučilo za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnina.

Odluka da se na taj način u lokalnoj administraciji smanji višak zaposlenih donijeta je na posljednoj sjednici kolegijuma Općine, kojim je presjedavao gradonačelnik Skender Šarkinović.

Pomenutom odlukom precizirano je da se lokalnom službeniku na neodređeno vrijeme, koji je zasnovao radni odnos do 31. decembra 2009. a koji se prijavi za sporazumni raskid radnog odnosa, isplati otpremnina u visini 12 bruto zarada uvećanih za 1.926 eura.

Zaposlenom koji do ostvarivanja prava na starosnu penziju nedostaje 12 mjeseci pripada otpremnina u visini od onoliko bruto zarada koliko mu nedostaje do odlaska u penziju. Zahtjeve je trebalo da predaju do 31. decembra 2011. godine.

Glavni administrator Adem Miljuš je pojasnio, da će se nakon ove odluke pristupiti izradi pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, te da će i za tehnološke viškove biti predviđena otpremnina.

“Odlučeno je da će onima koji nakon izrade pravilnika o sistematizaciji budu proglašeni tehnološkim viškom, u skladu sa zakonom, biti isplaćena otpremnina u visini od šest prosječnih plata, na nivou države”, kazao je Miljuš i dodaje da će se izaći u susret i onima kojima nedostaje nekoliko godina do odlaska u penziju.

“Tako službeniku kome je prestala potreba rada, a za ostvarivanje prava na penziju, nedostaje do dvije godine, pripada otpremnina u visini od tri bruto zarade, od dvije do pet godina, šest bruto zarada i od pet do sedam godina osam bruto zarada”, pojasnio je Miljuš.

Višak radnika u lokalnoj upravi sve je izraženiji, ali Šarkinović za “Vijesti” ističe, da će se u narednom periodu Općina Plav odreći trideset radnika zajedno sa Službom zaštite, kako bi se vremenom dostigli standardi koje propisuje EU.

“Na područiju općine Plav je bilo prerađivačkih kapaciteta, a njihovim nestankom ostalo je bez posla 1.800 radnika. Zarad socijalnog mira, neki od tih kadrova su svoje mjesto našli u lokalnoj administraciji. Međutim, evropska pravila ne poznaju takav način zapošljavanja. Nadam se da ćemo imati podršku od Ministarstva finansija, kroz kreditno zaduženje, kako bi za prekobrojne isplatili otpremnine. Po našim procjenama radi se o 30 radnika”, kazao je Šarkinović.

On je naglasio da tu spadaju i radnici u tri mjesna centra Plav, Gusinje i Murino, u tamošnjim općinskim službama, domovima kulture, komunalnom. U samoj Općini ima viška 15 radnika.

Šarkinović je napomenuo da to ne znači da će Općina biti zatvorena, “već će mjesta imati za kadrove specijalističke struke, posebno sa znanjem jezika i rada na računarima”.

Izvor: Sandzak.tv


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.