U Novom Pazaru obilježen Dan bijelog štapa

0
0
U Novom Pazaru obeležen Dan belog štapa
Međuopštinska organizacija Savez slijepih i slabovidih u Novom Pazaru posebnim programom obilježila je Svjetski dan bijelog štapa ili Svjetski dan slijepih, uz poruku da se slijepima i slabovidima prizna pravo na jednake šanse u svim oblastima života.
 

U 21. vijeku, kada su moderna tehnologija i savremeni načini komunikacije postali dio svakodnevice, slijepe i slabovide osobe se i dalje suočavaju sa različitim oblicima nepristupačnosti na putu ostvarivanja socijalne i ekonomske nezavisnosti. 

“Nastojimo da pratimo sva aktuelna dešavanja I da se što više uključimo u rješavanje brojnih problema, kako bi olakšali živote slijepima i slabovidim licima”, kaže sekretarka međuopštinske organizacije Savez slijepih I slabovidih Mirsada Dibranin Ajdinović.

Hilmija Bučan se godinama kreće uz pomoć bijelog štapa.

Za njega je on ne samo pomagalo bez kog se ne može već i simbol nastojanja slijepih  da se samostalno kreću i dostignu što veći nivo samostalnosti u obrazovanju, radu i svakodnevnom životu. 

“Beli štap menja naše oči. Bez njega ne bi mogli korak da napravimo”, objasnio je član novopazarsog Saveza slepih.

Za slijepe i slabovide koji se samostalno kreću pomoću belog štapa važno je da im ulice, javni gradski prevoz i javni objekti budu dostupni, kao i da u javnim ustanovama postoji osoba zadužena da pomogne slijepoj osobi kad dođe da obavi neki posao.

Dan slijepih u svijetu se obilježava od 1992. godine  u skladu sa preporukom UN i Rezolucijom Svjetskog saveza slijepih. To je prilika da se skrene pažnja na društveni položaj slijepih građana, na njihove potrebe i probleme, mogućnosti i dostignuća i da se izrazi zahvalnost svima koji su doprinijeli da život slijepih ljudi u Srbiji bude uspješniji i kvalitetniji. 

(Rtvnp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.