U New Yorku formiran koordinacioni Odbor za pomoć Bosni i bosanskom narodu

0
38
Sa sastnka u Bosanskom centru, s lijeva: Dragana Anđelić, zamjenica ambasadorice, Mirsada Čolaković, ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, savjetnik Mirza Pašić i dio prisutnih na sastnaku

Amerika, BiH – U povodu katastrofalnih elementarnih nepogoda koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu, u kojima je stradalo više desetina osoba, raseljeno više od miliona stanovnika, preplavljeno, oštećeno i u klizištima porušeno i nestalo na hiljade kuća, u srijedu večer, 21. maja t.g., na i poziv Bosansko-hercegovačkog islamskog centra (BHICNY) u Astoriji održan je sastanak kako bi se na nivou New Yorka formirao tim ljudi koji bi rukovodili akcijom sakupljanja novčanih i drugih materijalnih sredstava koje su ovog trenutka najpotrebnije stanovništvu koje je pogođeno poplavama. 

Na sastanku su pored predstavnika bošnjačkih džemata i drugih organizacija koje djeluju u New Yorku, bili prisutni Mirsada Čolaković, ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima, Dragana Anđelić, zamjenica ambasadorice i Mirza Pašić, savjetnik. 

Bosanske diplomate u New Yorku u obraćanju izrazili su duboko žaljenje za izgubljenim životima i nanesenim ogromnim materijalnim štetama koje su zadesile našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Oni su se zahvalili građanima BiH i svima drugima koji se solidaršu sa građanima stradalih područja BiH. Također su se ponudili za usluge za koje smatraju da mogu preko MIP BiH uprostiti proceduri prebacivanja kontejnera i drugih sredstava.

Na višesatnom sastanku prisutni su iznosili prijedloge šta i kako bi trebalo raditi. Na kraju je od predstavnika njujorških organizacija formiran Koordinacioni odbor za pomoć Bosni i Hercegovini i bosanskom narodu. Ovaj odbor će se sastati u petak večer kada ćemo imati više detalja o načinu djelovanju. 

Sastankom je predsjedavao predsjednik BHICNY Esed Hamza. 

Ujedno da još napomenemo da je Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku, vodi akciju sakupljanja novčanih sredstava, koja se mogu uplatiti svakim danom od 10am – 10pm u Alipašinoj džamiji. Inače, plavsko-gusinjska zajednica u blic akciji je sakupila i poslala $10,000 za prvu pomoć stradalim Bošnjacima. Sredstva su uplaćena na podračun Rijaseta IZ u BiH.

(bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.