U narednom mjesecu visoke temperature gotovo bez padavina

0
2

Sedmica koju “trošimo” po temperaturama će biti najtoplija u ovom mjesecu, a u avgustu gotovo da i neće biti kiše, potvrdili su juče meteorolozi.

U nekim krajevima BiH danas se očekuju pljuskovi, koji će nas tek nakratko osvježiti, jer su već za petak i subotu najavljene tropske vrućine, odnosno temperature do 36 stepeni Celzijusovih, koliko će prvog dana vikenda biti zabilježeno u Mostaru, pišu Nezavisne novine.

“I jutarnje temperature će u petak i subotu biti izuzetno visoke i dostizaće 25 stepeni”, navode u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, naglasio je da prognoze pokazuju da će sljedeći mjesec obilježiti uglavnom stabilno vrijeme, sa rijetkim padavinama.

“Osvježenje, odnosno kiša, dolaziće tek sporadično”, naveo je Majstorović.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, ističe da će, po svemu sudeći, ova sedmica biti najtoplija u julu.

Iako visoke temperature već sedmicama prouzrokuju probleme građanima, a pogotovo radnicima na otvorenom, zakonskim propisima, koji su na snazi u BiH, nije definisano kada tačno može da bude proglašeno vanredno stanje.

“Ali ako bi bile tropske temperature, više od 40 stepeni, Vlada može da posegne za nekim mjerama”, rekao je Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da će se za mjerama poput uvođenja vanrednog stanja zbog visoke temperature posegnuti samo ukoliko bude procijenjeno da je situacija ekstremnog karaktera.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da proglašavanje vanredne situacije podrazumijeva i druge načine rada i drugačije odgovornosti i obaveze, i da “još nije došlo kao mogućnost da bude proglašeno vanredno stanje”.

“Mi smo ovako čudan narod, zimi bismo vanredno stanje, u ljetnom periodu drugo vanredno stanje. Druge zemlje imaju sličnu situaciju, posebno zemlje juga, ali nikada nisu imale vanredno stanje”, naveo je Škrbić.

U ambulantama širom BiH i dalje se mnogi žale na tegobe. Nada Banjac, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka, kaže da im se uglavnom javljaju srčani bolesnici, osobe sa respiratornim tegobama, probavnim smetnjama i slično.

Inače, Predsjedništvo Saveza sindikata RS uputilo je danas Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i Odboru za zaštitu zdravlja na radu zahtjev da odmah bude pristupljeno izradi pravilnika o zaštiti zdravlja radnika koji rade u ekstremnim vremenskim uslovima.

Predsjedništvo je ocijenilo da bi odmah trebalo usvojiti takav pravilnik koji bi bio obavezujući za sve poslodavce u RS čiji zaposleni rade na otvorenom u ekstremnim uslovima, kao što je slučaj radnika koji rade na temperaturi od 40, pa i 50 stepeni Celzijusovih.

Vazduh čist

Stanovnici većih gradova udišu čist vazduh, a koncentracija svih zagađivača je ispod prosjeka.

Jedinu neprijatnost uz visoke temperature izaziva povećana vlažnost vazduha pa se često može čuti da ljudi govore kako imaju osjećaj “da nedostaje kiseonika”.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka kažu da su u tom gradu koncentracije svih zagađivača, izuzev azotnog dioksida, ispod prosjeka pa kvalitet vazduha trenutno pripada prvoj klasi.

Radenko Babić, rukovodilac Zavoda za ekologiju Tehničkog instituta u Bijeljini, kaže da građani tog grada ljeti udišu čist vazduh.

“U ovim uslovima, osim povišenih temperatura svi ostali parametri su u granicama normale. Sa aspekta aerozagađenja, kvalitet vazduha je u potpunosti zadovoljavajući”, kazao je Babić.

Škrbić: Rješavamo probleme

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da u nekim zdravstvenim ustanovama u RS postoje problemi u vezi sa visokim temperaturama te je dodao da te probleme rješavaju korak po korak.

“Činjenica je da neke zdravstvene ustanove imaju probleme sa visokim temperaturama. Druge bolnice, koje smo rekonstruisali, nemaju problema, jer imaju klimatizaciju i druge sisteme”, kazao je Škrbić.

Dodao je da su problemi u vezi sa visokim temperaturima u zdravstvenim ustanovama naslijeđeni.

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.