U Mekki završen simpozijum o propisima hadža

0
43

Mekka – U periodu od 28.09.2014- 30.09.2014 godine, u Mekki je održan naučni simpozijum pod nazivom „Propisi Hadža“.

Na poziv ministra Hadža, dr. Bender bin Muhammed Hamza Hidžara, na 39. Međunarodni simpozijum uzeo je učešće i predsjednik Mešihata, Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Na skupu je uzelo učešće preko pedeset znamenitih ličnosti, islamski učenjaci, ministri i poglavari islamskih zajednica.

Oni su tokom trodnevnog simpozijuma govorili o propisima hadža, tavafu, ihramu, umri, Arefatu, propisima hadža prije Poslanika islama i dr.

Skupu su prisustvovali između ostalih, vrhovni muftija Saudijske Arabije, Abdulaziz bih Abdulah bin Muhammed Al Ali-Šejh, imam i hatib Kabe, Adburahman bin Abdulaziz es Sudeisi , ministar Hadždža, dr. Bender bin Muhammed Hamza Hidžar, imam i hatib Mesdžidul-Aksa iz Palestine i mnogi drugi iz islamskog, arapskog i muslimanskog svijeta.

Predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić je takođe uzeo učešće na simpozijumu i govorio na temu „Iskustva u organiziranju Hadža“.

Tokom boravka Muftija dr. Mevlud ef. Dudić se sastao sa imamom i hatibom Kabe, Adburahman bin Abdulaziz es Sudeisiem, kao i ministrom hadža, dr. Bender bin Muhammed Hamza Hidžarom, tom prilikom im se zahvalio na pozivu i prenio selam od muslimana iz Sandžaka.

Muftija Dudić sastao se i sa muftijom jednistvene IZ-e Indonezije, državnim ministrom Maldiva, kao i sa islamskim učenjakom sa Al-Azhara šejh Muhamed Džibrilom, delegacijom Mauritanije, Jemena i dr.

Na sastancima je bilo riječi o položaju muslimana u državama u kojima žive.

Veliko interesovanje je vladalo za simpozijum u prilog čemu govori i činjenica da je saudijska televizija prenosila kompletan simpozijum.

Ispred BiH na simpozijumu je uzeo učešće i hfz. mr. Kenan Musić, profesor Faklulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Infotmativna služba

  


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.