U Frankfurtu održana promocija Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF)

0
11

BIH, Njemačka – Frankfurt –  20.04.2013. godine je u prepunoj sali hotela “Sej Sandžak” u Frankfurtu održana promocija Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF).

Uvodnim obraćanjem gosp. Muzafer Hadžić je prisutnima poželio dobrodošlicu i otvorio prvu promociju BNF-a na prostoru Njemačke. Prisutnima se obratio i član upravnog odbora BNF-a gospodin Šefadil Ličina i ukazao na važnost osnivanja bošnjačkih nacionalnih institucija.
Da bi i ova promocija protekla u prijatnom ambijentu potrudio se i prvi uvodničar ove promocije gospodin Muhamed Mahmutović, ugledni bošnjački intelektualac i vrsni novinar. Mahmutović je ovom prilikom istakao:
-Bošnjaci po prvi put u historiji imaju institucije poput Bošnjačke akademije nauke i umjetnosti (BANU),  Svjetski bošnjački kongres (SBK) i Bošnjacke kulturne zajednice (BKZ)koje čine bošnjački narod kompletnim i koje će raditi na tome da Bošnjaci opstanu na prostoru BiH, kao i drugim državama u koje su protjerani. Nažalost, u ovakvom ustavno-pravnom poretku i konstelaciji političkih snaga, za svoj rad ne mogu očekivati podršku države, zato smatram da BNF mora podržati svaki Bošnjak na bilo koji način, ma gdje on bio, jer BNF je garancija da će strateški važni projekti za našu domovinu biti nastavljeni.
Nakon Mahmutovića prisutnim se obratio gosp. Hako Duljević, predsjednik BNF-a i ovom prilkom prisutne informirao o svim aktivnostima BNF-a. Duljević je u svom izlaganju pojasnio potrebu osnivanja nacionalnih institucija SBK, BANU i potrebe pružanja logistike ovim i ostalim nacionalnim institucijama koje imaju zadatak educirati Bošnjake i kontinuirano raditi na promoviranju istinskih vrijednosti Bošnjaka. Mi Bošnjaci nemamo nacionalnu drzavu, naš životni prostor je sve manji i skučeniji, drugi su nam prekrajali granice, odlučivali o zastavi, grbu, himni…naš narod je preživio progone i genocid, ali i nakon toga mi imamo snage i elana da težimo i zagovaramo suživot, da dijelimo životni prostor sa drugima i drugačijima.
Mi zelimo kroz naše nacionalne institucije Bošnjacima povratiti osmijeh, djelovati konstruktivno, želimo bijele figure i akciju u pravcu progresa, ostvarivanja naših snova, slobode i povezivanja bošnjačkog naroda. Gotovo svi problemi Bošnjaka se mogu jednostano svrstati u samo dvije kategorije: nama su u nekoliko navrata eliminisali elitu i konstantno ukidali institucije. Baš u tome pronalazimo rješenje po modelu okupljanja elite i jačanja nacionalnih institucija. Imamo Islamsku zajednicu koja svima nama jednako pripada, a koja je izdražala sve udare. Cijelo stoljeće je brizno čuvala naš vjerski, nacionalni, kulturni identitet i rješavala sve naše probleme, ali ona je preopterećena i nije u stanju servisirati sve potrebe bosnjačkog naroda. Imamo državu BiH i ona je naša matica, bez koje Bošnjaka ne bi bilo. Ali se i na toj relaciji javljaju brojni problemi. Zajedničke institucije su često blokirane, pa je zbog toga država Bosna i zapostavila brojnu dijasporu koja u svakom slučaju predstavlja jedan od naših ključnih resursa. Kroz djelovanje nacionalnih institucija želimo nadomjestiti nedostatak nacionalne države, baviti se rješavanjem onih problema koje Bošnjaci ne mogu rješiti kroz instituciju Islamske zajednice i države Bosne…ne smijemo robijati unutar granica BiH, moramo uvezivati Bošnjake i izvan nje, želimo tretirati zajedničke probleme, uvezivati naš narod i zajedničkim snagama osmišljavati  i realizirati nove projekte.
Ustupanjem hotelskih prostorija i vrsnom uslugom, punu podršku ovoj promociji je pružio istaknuti biznismen Ferhan Sejdović, vlasnik hotela “Sej Sandžak”.
Po završetku promocije prisutni su nastavili druženje uz zajedničku večeru.

(BNF)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.