U Džamiji Poslanika, a.s., klanjana dženaza u odsustvu šehidima Plava

2
22

Plav – Nakon dženaze za žrtve genocida upitali smo hafiza Haka Omeragića da nam ukratko dočara taj momenat kada je u džamiji Allahovog poslanika Muhammeda s.a.w.s., klanjana dženaza za plavsko-gusinjske šehide. Hafiz Omeragić je rekao:

– Hvala Uzvišenom Allahu dž.š. koji nam je omogućio da danas nakon akšama namaza u Poslanikovoj s.a.w.s. džamiji klanjamo dženazu šehidima Plava i Gusinja, koji su prije tačno sto godina ubijani na svojoj zemlji. Ubijani baš zbog toga što su uzeli Allaha dž.š. za Gospodara, a Muhammeda s.a.w.s. za svoga Poslanika, zbog toga što su bili Bošnjaci, a ne htjedoše silom tiranina da promijene vjeru i naciju. Danas ih je Allah dž.š. počastio i pokazao nama da su oni bili iskreni Allahovi robovi, zato je njima klanjana dženaza na istom mjestu gdje su se klanjale dženaze i najboljim pokoljenjima na zemlji, – izjavio je za Bošnjaci.Net hafiz Omeragić.

Hafiz Omeragić ujedno ukazuje o prisustvu Bošnjaka na dženazi svojim precima:

– Allah dž.š. nas uči da u Islamu nema ništa slučajno. I dao je da danas prisustvuju dženazi Bošnjaci koji su žive širom dijaspore. Dženazi su prisustvovali Bošnjaci koji su došli da obave umru, a ujedno dok su bili u Mekki saznali su za ovu vijest koja ih je obradovala, zahvališe se Allahu na najsvetijem mjestu na zemlji, mjestu gde se nalazi prva Allahova kuća Kaba. I uputili su se ka Medini, kako bi bili tu sa nama, bošnjačkim studnetima. Allah dž.š. uzdiže spomen i ostaje upamćeno ime velikih ljudi, velikana koji su bili iskreni i svoja dobra djela radili zbog njegovog zadovoljstva. Prošlo je 100 godina mi se danas njih sjetismo i sjećaćemo ih se dok smo živi! Oni i dalje žive sa nama. Kaže Uzvišeni Allah dž.š. u Kur'anu: “Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga, radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim nece tugovati”.
Mnogo je bilo šehida Plava i Gusinja, a i mnogo je bilo onih koji su se pod razmim prisilama iselili, jer nisu mogli slobodno da žive na svojoj zemlji. Kaže Allah dž.š. u suri El Hadždž: “A, Allah je, doista, kadar da ih pomogne, onima koji su ni krivi ni dužni iz zavičaja svoga prognani samo zato što su govorili: <>
Mogu uzdignute glave danas da kažem da se ponosim što sam njihov potomak! – zaključio je hafiz Omeragić.


Bošnjački studenti u Meidni, organizatori klanjanja dženaze plavsko-gusinjskim šehidima i vjernici na umri u Meki i Medini

Također smo zamolili Bošnjaka iz Sandžaka Berina Ljajića, studenta fakulteta Hadisa Časnog na Islamskom univerzitetu u Medini, inače suradnika “Glasa Islama” iz Novog Pazara, koji je uz hafiza Omeragića jedan od najzasluženijih zato što je dženaza u odsutsvu plavsko-gusinjskim šehidima klanjana u džamiji Allahovog Poslanika s.a.w.s. u Medini. Ljajić je za Bošnjaci.Net izjavio:

– Danas je historijski dan za mene, bošnjačkog sina, pripadnika ponosnog bošnjačkog jata. Nisam bio u prilici da spasim brutalna ubistva i likvidacije Bošnjaka Plava i Gusinja koje su se dogodile prije jednog stoljeća u Plavu i Gusinju, i od Racine do Previje, nisam bio u prilici ni da dostojanstveno ukopam te nedužne, krstu prkosne duše, ali sam danas bio u prilici da im nakon punog stoljeća klanjam dženazu u odsustvu, i da se dovom obratim Allahu njima za milost. Današnji govor moje duše je tuga za braćom i sestrama po vjeri i naciji koji mučki bijahu ubijeni, i radost što pripadam vjeri i naciji kojoj oni pripadahu – život dadoše, a krst na svojim grudima ne poniješe. Takva brda, takve veličine od insana zaslužuju da im se na ovom svetom mjestu, u ovoj mubarek džamiji klanja dženaza i uputi dova. Zahvalan sam im dok postojim, i njih se prisjetim svaki put kada se sjetim činjenice da hodam uspravno, prave kičme, čistog obraza” – zaključio je Ljajić sa suzama u očima!

Da naglasimo da je dženaza šehidima organizirana od strane Udruženja studenata Bošnjaka u Medini uz koordinaciju sa Odborom za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad muslimanima, Bošnjacima i Albancima, plavsko-gusinjskog kraja sa sjedištem u New Yorku, koji nastavlja sa aktivnostima u povodu stoljeća zabrane i šutnje da se govori o ovom gnusnom crnogorskom zločinu genocida na čelu sa kraljom Nikolom.

(Bošnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Draga braco po vjeri bosnjaci-uvazeni hafiz Omeragic iz juznog Sandzaka zaboravlja da kaze da su u genocidu u Plavsko-Gusinjskom kraju zajedno stradali i bosnjaci i albanci znaci braca po vjeri muslimani iz Sandzaka..Crnogorska vojska je pocinela genocid nad bosnjacima i albancima u Plavsko-Gusinjskom kraju..Nazalost ti zlocini i genocidi u Crnoj Gori i juznom Sandzaku se i dan danas nastavljaju kao sto su skoriji slucajevi,Bukovica-kod Pljevalja gdje je nekojiko hiljada muslimana proterano a mnogi su i ubijeni,Strpce,Kaludjerski laz kod Rozhaja,Deportacija muslimana itd itd,,Nadam se da ce mo se jednog dana Inshalah ujediniti i zivjeti u svojoj zajednickoj namdrzavi Selam-Pershendetje..

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.