U beranskom vrtiću rad organizovan u 16 grupa

0
12

U beranskom vrtiću rad organizovan u 16 grupa

Berane – U beranski vrtić „Radmila Nedić“ upisano je 498 djece, a rad je organizovan u 16 vaspitnih grupa.

 Javna predškolska ustanova „Radmila Nedić“ u Beranama radi po principu primarnog programa, boravak djece je po pravilu cjelodnevni, a radno vrijeme vrtića je od šest do 16 sati. 

 Iz Ministarstva prosvjete su agenciji MINA kazali da u matičnom vrtiću ima 16 vaspitnih grupa, pet jaslenih, tri mlađe, tri srednje, jedna mješovita i četiri starije. 

„Pod centralnim vrtićem Radmila Nedić postoje i tri vaspitne jedinice koje funkcionišu pri osnovnim školama i to Osnovna škola „Mahmut Adrović“ u Petnjici, Osnovna škola na Polici i, od ove školske godine, u Osnovnoj školi „Radomir Mitrović“ u Beranama“, pojašnjeno je iz Ministarstva. 

 Oni su kazali da je u tim jedinicama organizovan poludnevni boravak djece.

 Vrtić „Radmila Nedić“ je učestvovao u Kampanji „Svi u vrtić“ koju je Ministarstvo prosvjete sprovelo u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori. 

„Cilj Kampanje je bio podizanje svijesti roditelja i šire zajednice i povećanje obuhvata djece ranim i predškolskim učenjem. Kao posebna vrijednost ističe se interaktivnost i incijativnost na kojoj se bazirala Kampanja, a što je rezultiralo „Danom otvorenih vrata“, naveli su iz Ministarstva. 

 Oni su ukazali da je povećan broj djece u odnosu na prošlu godinu sa 421 na 498. 

„Naročito raduje inicijativa roditelja za uključivanje djece u programe ranog učenja, a što je rezultat Kampanje“, saopšteno je iz Ministarstva.

 Oni su naveli da je u vrtiću „Radmila Nedić“ organizovana vaspitna grupu pri Osnovnoj školi „Radomir Mitrović“ koja se nalazi u neposrednoj blizini naselja u kojem te porodice stanuju. „Na taj način se odgovorilo na potrebe djece i njihovih porodica“.

Ustanova je, naveli su iz Ministarstva, učestvovala u pilot programu „Interaktivne službe za rano i predškolsko obrazovanje“ namijenjenom djeci koja žive na selu. 

 Iz Ministarstva su rekli da je urađen opis posla, procedure obilazaka, način praćenja i evaluacije. 

„Obuke kadra su sprovedene kroz tri modula koje su pratile prezentacije u samoj Ustanovi – za kadar i roditelje. Promovisana je važnosti ranog razvoja, metode podsticanja sposobnosti i vještina kroz razvojno adekvatne aktivnosti djece, podrška za roditelje u stimulisanju razvoja djeteta“, precizirali su iz Ministarstva. 

 Oni su kazali da se radilo na povezivanju sa drugim ustanovama – resursnim centrima, socijalnim i zdravstvenim službama, Komisijom za usmjeravanje. 

 Prema njihovim riječima, u okviru redovnih aktivnosti vaspitački kadar se posebno usmjerava na rad u okviru sekcija crtanja, pjevanja i glume, cijeneći uzrast, potrebe i interesovanja djece prema tim granama umjetnosti. 

„Na taj način se podstiče kreativni izraz djece, koja se kroz igru kao najprirodniji mehanizam i put učenja izgrađuju kao samostalni tvorci sopstvenog razvoja“, ocijenili su iz Ministarstva.

 Oni su naveli da mališani vrtića „Radmila Nedić“ učetvovali na mnogobrojnim manifestacijama i osvajili nagrade. 

„Djeca su učestvovala na festivalu malih pozorišnih grupa javnih predškolskih ustanova Crne Gore i regiona, na međunarodnom festivalu horova „Veseli tonovi“ u Nikšiću i „Festiću“ u Podgorici“, precizirali su iz Ministarstva. 

 Polaznici vrtića „Radmila Nedić“ svake godine učestvuju na smotri dječjeg folklornog stvaralaštva koja se organizuje tradicionalno na Cetinju, u organizaciji vrtića „Zagorka Ivanović“.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.