U Beogradu održana promocija “Drevne Bosne”

2
27

U Beogradu, u “Klubu poslanika” održana je promocija knjige “Drevna Bosna” autora akademika dr. Muamera Zukorlića. Ovo je prva zvanična promocija djela u Beogradu, a djelo je ranije promovirano u šest gradova širom regiona. Na promociji govorili: historičar prof.dr. Nikola Samardžić, akademik dr. Refik Sećibović, akademik dr. Muamer Zukorlić i moderator Zorica Stablović-Bulajić.

Prilikom otvaranja promocije Stablović-Bulajić istakla da je knjiga široko prihvaćena.

Historičar prof.dr. Nikola Samardžić  kazao da tri decenije nije imalo mjesta za nauku i dijalog. Dodao je da  je bošnjački narod držao jugoslovensku zajednicu na okupu, ne samo svojom centralnom i biografskom ulogom, već njihovom ljudskom biću. Dr. Samardžić se osvrnuo na važnost Bosne kao veze ili mosta spajanja različitih krajeva, ističući da je to prostor na kome se počivaju-začinju nacionalne zajednice. On je pohvalio djelo dr. Zukorlića te kazao da je tema izuzetno teška jer je teško kaže, predstaviti one vrijednosti čija je trajnosti u vremenu metafizička.

Akademik dr. Refik Šećibović je kazao da knjiga ima izuzetan značaj za Bošnjake, Bosnu i za bosanske i muslimane i hrišćane, zbog obrazovne i naučne dimenzije koju posjeduje. Podsjetio na sentimentalni osjećaj koji ga vezuje za Beograd jer je akademik dr. Sećibović živio i školovao se u ovom gradu, te da je promocija napravljena na pravom mjestu posebno kada je riječ o informativnom i edukativnom djelu. “Ovo svaka porodica treba imati i pokazati na svojim policama” dodao je on. Opredijelio se za tri glavna segmenta:

– bosanski univerzitet i obrazovanje u srednjovjekovnoj Bosni

– Teodosijeva linija podjele Rimskog Carstva

– kulturni pejzaž “Drevne Bosne”; odnos kulture i prostora u kome se nalazi

Dodao da knjiga “Drevna Bosna” suočava Bošnjake danas da shvate svoj položaj u Evropi, te da Bošnjaci shvate da imaju svoju historiju, svoje porijeklo.

Akademik dr. Muamer Zukorlić u svom obraćanju je istakao odnos njega i djela. Iako se nije htio baviti historijom, istraživanje je vodilo svojim putem kroz činjenice i adekvatne informacije što je na kraju rezultiralo djelom. On je kazao da je Balkan jedinstvena kulturološka cjelina i da ga nije moguće dijeliti. Uprkos ratovima i nemirima Balkan je zadržao svoje jedinstvo. On je kazao da djelu nije pristupio kao kreator, vlasnik, te da će na taj način poslati poruku čitaocima i utjecati na svijest čitalaca, ali njegovo istraživanje je na samom kraju utjecalo na njega, a ne on na nju. Petogodišnje istraživanje je na njega utjecalo čak i na aktuelne i političke stavove, kazao je, te dodao da je nakon ovog istraživanja on nakon ulaska u politiku razvio “Ideju pomirenja”.

Dakle, dijalog predstavlja ključ svakog prosperiteta. Dodao i da je Bosna čvorište susreta, predstavlja mir Balkana, osvaja se srcem a brani dijalogom istakao je dr. Zukorlić.

Urednik izdanja je dr. Jahja Fehratović, a štampa i vez je zavidnom nivou. Knjiga sadrži 16 poglavlja, literatura je obimna, preko 100 ilustracija koja je svaka priča za sebe. Ovo je jedinstven presjek etnogeneze Bošnjaka i kulturnih promjena. Jedan od rijetkih autora, dr. Zukorlić bavi se postojanjem naroda još od davnina na prostoru Bosne. Knjiga je tumačena kao novo i racionalno tumačenje historije.

Zahvaljujući dobroj organizaciji studenti IUNP-a i FIS-a imali su priliku prisustvovati promociji.

Priredila: Dž.Džanković


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. pa vlahu zar ti adventista ne tvrdi da je 6000 tisuca pardon iljada?auuu pa cisus srpin ce se naljuti bre,a indija prastara serpska domovina,au vlasi stvarno ako su svi srpi od amera do pojapancenih srpa cemu ratovi ovo ono.eh vlasonje vlasonje…ameba pa vlasi

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.